Den starkaste och mest effektiva akne-medicinen orsakar inte depression trots tidigare larm
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Den starkaste och mest effektiva akne-medicinen isotretinoin orsakar inte depression trots tidigare larm

Den starkaste och mest effektiva akne-medicinen isotretinoin orsakar inte depression trots tidigare larm

Publicerat av: Redaktionen

Tidigare har det förekommit larm om sjävmordstankar och depression hos patienter som tagit den starka aknemedicinen isotretinoin.

En ny israelisk-tysk studie visar att personer som behandlas med isotretinoin inte behöver oroa sig för ökad risk för depression, självmord eller andra psykiatriska problem.

I stället är dessa risker ännu lägre bland isotretinoin-patienter.

Studien analyserade över 150 000 patienter med akne runt om i världen. Läkemedlet isotretinoin skrivs ut till många tonåringar som lider av svår akne och är baserat på vitamin A. Forskarna analyserade 75 000 patienter som tog isotretinoin och lika många som tog orala antibiotika. Patienterna jämfördes angående risken för nio olika psykiatriska diagnoser. Efter en statistisk analys av fynden fann forskarna att isotretinoin-patienter faktiskt har en lägre risk att utveckla en lång rad psykiatriska sjukdomar.

Fler patienter kan få den mest effektiva behandlingen för akne
Den starkaste och mest effektiva akne-medicinen orsakar inte depression trots tidigare larm

Den starka aknemedicinen isotretinoin bedöms nu som säker trots tidigare larm.

”En möjlig förklaring är att isotretinoin förbättrar aknen och det förbättrar patientens självbild”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri. ”Vi vet sedan länge att svår akne hos unga ger depressionssymptom relaterat till sämre självbild. Dessa resultat är av stor betydelse där fler patienter kan få tillgång till den mest effektiva behandlingen för akne.”, fortsätter David Grönte.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>