”Det största som hänt digital hälsa”
Hem NYHETERIT-LÖSNING ”Det största som hänt digital hälsa”

”Det största som hänt digital hälsa”

Publicerat av: Redaktionen

En droppe blod och analysresultat i mobilen räcker för att bioanalysföretaget Bodymarkers räknar med att hälsoproblem såsom D-vitaminbrist kan försvinna helt, och samtidigt få 10 miljoner att ladda ner deras mobilapp varje år. Bodymarkers använder en helt ny teknikplattform för att ge vanliga människor direkttillgång till hittills dolda kunskaper om kroppen och hälsan.

– Att själv testa, skicka in för analys och få återkoppling direkt till sin mobil är ett stort steg framåt för digital hälsa. Om bara några år kommer vi hjälpa folk att ha koll på sina 100 viktigaste värden i vår app, säger Ola Bartholdsson, vd och grundare av Bodymarkers.

11Bodymarkers har utvecklat ny teknik och analysmetod, masspektrometri, där bara en droppe blod behövs för att analysera ett stort antal biomarkörer på ett enkelt och billigt sätt. Alla resultat skickas direkt till mobiltelefonen.

– Det här är den första riktiga hälsoappen som kan användas för att se hur din kropp mår. Att förebygga sjukdomar är en viktig samhällsfråga där utvecklingen av digitala lösningar spelar en stor roll, och i den utvecklingen är vår teknik unik. Nu kommer alla människor att hemifrån kunna ta reda på om de har D-vitaminbrist eller inte, utan att belasta sjukvården i onödan, säger Ola Bartholdsson.

Sverige blir första marknaden för Bodymarkers banbrytande bioanalyser för privatpersoner. I början av 2016 kommer deras app att finnas tillgänglig och D-vitamintestet för privatpersoner kommer säljas på apotek och hos utvalda detaljhandlare. Sedan väntar expansion till Tyskland, Frankrike och hela EU.

– Själva testkitet köps i butik och provet skickas med post till Bodymarkers medicinska laboratorium i Storbritannien. Sedan sköts allt via mobilen – testresultatet får man direkt till appen eller via mail inom 48 timmar efter att vi fått provet. Där kan du se ditt D-vitaminvärde och om du ligger under eller över det rekommenderade värdet.

Grundaren och entreprenören Ola Bartholdsson har tillsammans med professor Jonas Bergquist på Uppsala Universitet utvecklat tekniken och testmetoden. Med en droppe torkat blod på ett filterpapper kan masspektrometri analysera biomarkörerna med exakthet.

– Vår produkt är ett revolutionerande test i en liten förpackning. Tack vare analysmetoden och mobilappen kan detta vara det största som hänt preventiv vård och ett stort steg framåt för utvecklingen inom digital hälsa. Snart kommer biomarkörer att vara lika vanligt att ha koll på som längd och vikt är för oss idag, säger Ola Bartholdsson, grundare och vd för Bodymarkers. www.bodymarkers.com

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>