Hem Nyheter Diabetesutredning vid hjärtinfarkt kan minska nya hjärt-kärlhändelser

Diabetesutredning vid hjärtinfarkt kan minska nya hjärt-kärlhändelser

Publicerat av: Redaktionen

Höga blodsockervärden vid insjuknandet i hjärtinfarkt ökar risken att inom kort drabbas av en ny hjärt-kärlhändelse.

Diabetesutredning vid hjärtinfarkt kan minska nya hjärt-kärlhändelser 2

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Det visar en ny analys med stöd av Hjärt-Lungfonden. Forskarna bakom studien vill därför belysa vikten av att göra diabetesutredningar på hjärtinfarktpatienterna, för att kunna identifiera dem som är i behov av relevant förebyggande behandling.

– Det här är en viktig pusselbit i forskningen om diabetes. Om vi redan i samband med en hjärtinfarkt upptäcker tidigare okänd diabetes eller ett förstadium till diabetes så skulle man kunna sätta in preventiv behandling och på så sätt sannolikt kunna förhindra en ny hjärt-kärlhändelse i närtid, säger Viveca Ritsinger, forskare vid Karolinska institutet och ansvarig för studien.

I dag lever cirka 450 000 människor i Sverige med diabetes typ 2, den vanligaste formen av diabetes. Många vet inte om att de är drabbade, eftersom sjukdomen ofta kommer smygande och inte ger sig till känna förrän sockerhalten i blodet har stigit över en viss nivå.

I den nya studien, som finansierats med hjälp av Hjärt-Lungfonden, följdes hjärtinfarktpatienter upp mot kvalitetsregistret Swedeheart, för att se vilka som drabbats av en ny hjärt-kärlhändelse inom ett halvår. Resultatet visade att ett högt blodsockervärde vid insjuknande i infarkt innebar en större risk att råka ut för en ny hjärtinfarkt, stroke eller hjärtsvikt kort senare. Det talar enligt forskarna för att diabetesutredning och behandling nära inpå hjärtinfarkten skulle kunna förhindra återinsjuknande och död i hjärt-kärlsjukdom. Fynden, som är från ett nytt material, stämmer även överens med äldre data.

– Personer med diabetes löper två till tre gånger högre risk att insjukna och dö i hjärt-kärlsjukdom än andra. Att forskningen hittar nya sätt att identifiera diabetespatienter ökar möjligheten att erbjuda preventiva åtgärder som kan förhindra ytterligare hjärt-kärlproblem och till och med förlänga livet, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hjärt-Lungfonden stöder flera pågående forskningsprojekt om kopplingen mellan diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Till exempel studerar forskare i Uppsala gener som är kopplade till fetma och insulinresistens, som är ett förstadium till typ 2-diabetes.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>