Digitala fullmakter skapar idag unik möjlighet i vården

Hem NYHETERE-HÄLSA Digitala fullmakter skapar idag unik möjlighet i vården


Digitala fullmakter skapar idag unik möjlighet i vården


Publicerat av: Redaktionen

Vad har vårdlösningar för personer med kognitiv sjukdom, en plattform för säker kommunikation och en central databas för digitala fullmakter gemensamt?

Jo, det blir en unik tjänst som delegerar rättigheter digitalt.

En efterlängtad möjlighet, inte minst just för anhöriga till personer med kognitiv sjukdom.

I dag finns det en problematik, och en gråzon, kring hantering av information och rättigheter; vem får göra vad, vem får ta del av vilka data och dela vidare till vem? Och vad blir konsekvenserna när jag som anhörig inte får ta del av viktig information, eller fatta beslut, som jag vet är de bästa för mina nära och kära? Det som kan tyckas självklart i den fysiska världen, så som bläck på papper, är inte alltid lika självklart i den digitala.


”Herregud, den här lösningen behövs ju överallt!”

Det är den spontana reaktion som Daniel Putz, medgrundare till Delori, ofta möts av när han berättar om möjligheten att kunna delegera rättigheter från en person till en annan, digitalt: ”Vår lösning är unik på marknaden. Den säkerställer historiken och tillåter fullständig transparens och spårbarhet genom hela kedjan”.

”Vi digitaliserar egentligen bara det som redan finns i dag, nämligen fullmakter. Samtidigt är vi glada att kunna erbjuda en systemlösning för den här problematiken. Det kommer att underlätta för patienter, men inte minst för anhöriga, att vara delaktiga i vårdbeslut.”

(Mikael Rosenlind, VD och en av grundarna till Alteri Care)

Digitala fullmakter skapar idag unik möjlighet i vården
Det är en så kallad white-label produkt, som i ett inledande skede innebär att Alteri Care, som har en plattform för säker kommunikation, bygger in Deloris lösning i sitt system och kan på så vis erbjuda en tilläggsmodul till sina kunder. Enkelt förklarat har Delori databasen där all fullmaktshistorik sparas. Alteri Care anropar databasen och skickar information om rättigheter vidare till sina kunder. Här är Meminisse, som genom smart teknik erbjuder vårdlösningar till människor med kognitiv sjukdom, först ut.

Digitalisering är sedan länge vardag för många av oss
Men inte alla behärskar den moderna tekniken. Det uppstår ett utanförskap där man riskerar att stjälpa i stället för att hjälpa. Inte sällan medför det problem för anhöriga till personer med kognitiv sjukdom. För patienten är det en ovärderlig trygghet, som riskerar att hamna i kläm, när viktig information i vårdförloppet inte enkelt kan styras till de som mest behöver den. Anhöriga.

Sömlöst förlopp utan störande moment

Alla moment i papperssamhället har heller inte hängt med i den digitala utvecklingen. Jenny Malmgren, VD på Meminisse, har själv upplevt hur pappersexercis och omöjlig byråkrati blir moment 22 när det kommer till viktigt information kring en anhörig: ”Det finns situationer där myndigheter tycks göra allt för att skydda sig själva istället för att hjälpa människor, och det vill vi ändra på”, berättar hon och fortsätter: ”Det gör vi nu genom att erbjuda vården ett effektivt verktyg och en smidig lösning för fortsatt patientsäkerhet, samtidigt som det underlättar informationskedjan och inkluderar anhöriga”.

”Att få vara med och ha efterfrågat något så viktigt, och se innovatörer ta fram en lösning tillsammans — en banbrytande möjlighet som underlättar för våra patienter och anhöriga — det är fantastiskt.”

(Jenny Malmgren, VD Meminisse)

Delori har sedan tidigare samarbete med logistikbolag och håller även på att utveckla Delori Payments. I Sverige är bl.a. BankID och Freja eID godkända enligt eIDAS-förordningen, den instans som reglerar hur digital identifiering/verifiering ska hanteras i varje land inom EU. Det är utgångspunkten för det vi arbetar med, berättar Daniel.

Här och nu, med hjälp av digitala fullmakter, skapar vi ett tryggt samarbete och ett sömlöst förlopp mellan vård, patient, och anhörig: ”Att se och uppleva fördelarna med den här lösningen, det är en mission jag tänker att jag vill uppnå”, avslutar Jenny.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>