2017 – De digitala assistenterna och tänkande maskinernas år
Hem NYHETERIT-LÖSNING 2017 – De digitala assistenterna och tänkande maskinernas år

2017 – De digitala assistenterna och tänkande maskinernas år

Publicerat av: Redaktionen

2017 flyttar vi alla till molnen. De starkaste trenderna under 2016 har varit artificiell intelligens (AI) och maskininlärning.

Under 2017 kommer allt fler att arbeta i molnet och bli allt mer vana vid att arbeta med så kallade botar, det vill säga digitala assistenter som hjälper oss att utföra uppgifter och på olika sätt underlättar våra privat- och yrkesliv.2017 - De digitala assistenterna och tänkande maskinernas år 2
Under det senaste året har både Google och Microsoft lagt till allt fler AI-tjänster till sina plattformar. Salesforce nya analysverktyg, byggd på AI, har exempelvis lockat uppstartsföretag att använda AI i sina nya appar utan att egentligen kunna tekniken. Med verktygen kan alla med rudimentära kunskaper inom kodning skapa och använda enkla chattbotar i sina egna applikationer. På sikt kommer digitala botar reducera kostnaderna i de flesta verksamheterna genom att minska tiden man annars lägger på manuella uppgifter eller manuell kontroll av information.

Under 2016 har företag framför allt i efterhand adderat maskininlärningsfunktioner i befintliga lösningar. Det är system som själva till exempel inhämtar, klassificerar och bearbetar information vilket eliminerar behovet av människor i processen. Att eliminera den mänskliga faktorn betyder, i lämpliga sammanhang, högre kvalitet, högre effektivitet och färre fel. Under 2017 kommer det att komma allt fler system där detta är en integrerad del av systemet istället för som nu, en påbyggnad eller ett externt verktyg.
Vi kommer även att få se allt mer mjukvara som utvecklats med artificiell intelligens i botten. Utvecklingen av botar som ska stötta oss i vårt dagliga liv kommer att öka dramatiskt – botar som kommer göra det möjligt för användarna att fokusera på sina viktigaste uppgifter och slippa meningslösa uppgifter som kan automatiseras. Vi är nu inne i en tid där man vill uppnå mer för mindre och den ökande trenden inom AI och förstärkt verklighet (AR) har förändrat samhället och tekniken på ett sätt som kommer bli allt mer synligt.

Digitala assistenter och botar finns redan idag
De mest kända botarna för konsumenter är i Sverige än så länge Apples Siri och Microsofts Cortana. Utvecklingen som skett under 2016 visar dock att den framtida tekniken kommer göra botarna ännu mer enkla att använda och mindre komplicerade än de digitala assistenter som finns tillgängliga idag. I takt med att den tekniska utvecklingen förändrar våra vardagsliv ser vi en ökad efterfrågan från användare som vill ha en enklare kommunikation med affärssystemet på arbetsplatsen, och där kommer botarna få en allt viktigare roll.

Under det kommande året kommer allt fler användare att använda sig av plattformar som använder AI för att låta användarna kommunicera snabbare och enklare. Detta kommer göra det enklare för anställda att arbeta på distans på ett strukturerat sätt, och då allt fler företag flyttar in i molnet, kommer 2017 vara det år då digitala uppgifter blir ännu enklare att utföra.

Manuella uppgifter blir automatiska
Uppgifter som att fylla i utläggsrapporter, tidredovisningar och annan typ av rapportering kommer att bli mer automatiserade, effektivare samt självkörande och i och med detta göra det möjligt för anställda att fokusera på det de är bäst på.
Med andra ord kommer AI och botar att öka såväl produktivitet som effektivitet samt sänka de administrativa kostnaderna och förbättra tjänsterna för företagens kunder världen över. AI kommer faktiskt bli så viktigt för företag att undersökningsföretaget Gartner förutser att vi under 2017 kommer att öka våra utgifter för IT-tjänster med över hela 30 triljoner kronor världen över.

Nya möjligheter för företag under 2017
För företag innebär 2017 nya, bättre, möjligheter att utmana sina konkurrenter och för offentlig sektor innebär det att man kan uppnå mer för mindre pengar.

Vill du att ditt företag ska bli mer effektivt och produktivt genom att frigöra personalen från menlösa uppgifter som tar fokus från deras viktigaste uppdrag, så de istället kan lägga mer tid på sina kunder? Då är det verkligen värt att se över hur AI och digitala assistenter kan användas för att stötta din verksamhet. Och se nu till att inte vara sist på bollen, för då kommer det bli svårt att komma ikapp konkurrenterna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>