Digitalisering och prevention inom vården viktiga faktorer i framtidsprognos från SKL
Hem NYHETERIT-LÖSNING Digitalisering och prevention inom vården viktiga faktorer i framtidsprognos från SKL

Digitalisering och prevention inom vården viktiga faktorer i framtidsprognos från SKL

Publicerat av: Redaktionen

Det är välkänt att vården står inför stora utmaningar. Enligt Roger Molin, analytiker på SKL och en av Sveriges ledande sjukvårdsexperter, är digitalisering och prevention nyckelfaktorer för att lösa vårdens framtida problem. E-hälsa och digitalisering inom vården är högaktuella ämnen.

I den nya rapporten Hälso- och sjukvården år 2035 levererar Roger Molin en prognos kring hälso- och sjukvården om 20 år. Han målar upp två scenarier. Den första handlar om att digital teknik kan hjälpa enskilda individer till bättre hälsa och sundare levnadsvanor samt att personer med kroniska sjukdomar kan bli hjälpta att hantera sjukdomen och undvika komplikationer. Den andra bilden är att vården i framtiden, tack vare digital hjälp, i allt högre utsträckning kan ges i hemmet.

När samhället tar stora språng är det nästan alltid förenat med ett teknikskifte. Så var det för sjukvården under 90-talet när man kraftigt minskade antalet vårdplatser och antalet akutsjukhus. Genom exempelvis ny teknik och skonsammare polikliniska operationsmetoder som gav kortare vårdtider kunde vården göra mer med väsentligt mindre resurser, säger Roger Molin och fortsätter:

Nu är vi i ett läge där ny teknik står och väntar och har ännu inte fått större genomslag i vården. Min förhoppning är att teknikskiftet till mer digitalisering ska kunna innebära en väsentlig effektivisering av sjukvården.

Regeringen och SKL har nyligen lagt fram en vision kring att Sverige ska vara bäst i världen på e-hälsa år 2025. Enligt Roger Molin behöver visionen kompletteras och utvecklas.

Det är viktigt att man har ett mål med digitaliseringen. Därför föreslår jag i min framtidsbild att man främst använder digitalisering för två syften. Det ena är prevention, att minska förekomsten av kroniska sjukdomar. Det andra är att systematiskt se till att de som drabbas av kroniska sjukdomar ska få precis de insatser som behövs för att minska risken för komplikationer.

En förutsättning för Roger Molins framtidsspaning är att Sverige genomfört den föreslagna regionindelningen där sex jämnstarka regioner ersätter de 21 landstingen som finns idag.

Regionfrågan rymmer ett stort mått av utvecklingskraft, både i regionala utvecklingsfrågor där vi kan få en bättre och mer spridd tillväxt i hela landet, men också för hälso- och sjukvården. Med så mycket större planeringsområden har man bättre förutsättningar att få till en fungerande struktur, och bättre förutsättningar att klara de tunga investeringar som krävs, inte minst på IT-området, avslutar Roger Molin.

källa: LIF-Time.se

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>