Digitaliseringen effektiviserar hälso- och sjukvården
Hem NYHETERIT-LÖSNING Digitaliseringen effektiviserar hälso- och sjukvården

Digitaliseringen effektiviserar hälso- och sjukvården

Publicerat av: Redaktionen

Det råder en stor digitaliseringsvåg inom hälso- och sjukvården.
Meditude AB är ett specialiserat företag inom området som bland annat arbetar med systemutveckling och ledningsfrågor.

Konsultföretaget startade i början av 2015.
−Jag har varit verksam som systemutvecklare och it-arkitekt inom hälso- och sjukvården sedan jag avslutade min utbildning på KTH 2002. Det är ett område där det råder ständig utveckling på it-sidan och det är också därför som Meditude på kort tid uppnått stor genomslagskraft på marknaden, säger Qemajl Imeri, vd och grundare.

digitalisering itMeditude arbetar med lösningar som ökar effektiviteteten och förstärker innovationskraften inom hälso- och sjukvården.

−Sedan den nationella e-hälsostrategin kom har det pågått ett intensivt och gemensamt arbete över hela Sverige. Här kan vi på Meditude bidra genom vår kompetens. Samtliga anställda har en bakgrund inom hälso- och sjukvården och har på så sätt en god insikt hur man bör leda olika projekt inom området, säger han.

Underlättar informationsöverföring
Qemajl Imeri är huvudprojektledare för ett uppdrag kring strukturerad vårddata (SVD) inom Stockholms läns landsting.

Qemajl har som huvudprojektledare varit en del av ledningen för att ta fram infrastruktur och metoder för att underlätta överföring av kliniska data från patientjournal till kvalitetsregister.

−På så sätt frigörs tid för vårdpersonalen och de kan arbeta betydligt effektivare. Dubbeldokumentationen har länge varit ett problem inom hälso- och sjukvården och genom att eliminera denna frigör man mycket tid som man istället kan lägga på patienten.

−Som exempel kan nämnas att SVD-projektet har levererat en lösning som innebär att Stockholms läns landsting och Gotland har direktöverföring från journal till fem psykiatriregister. En grov beräkning som vi har gjort inom SVD-projektet visar att vårdpersonalen har sparat cirka 5 200 timmar av onödig dubbeldokumentation för år 2015 jämfört med om de istället själva skulle tvingats leta fram informationen i journalen och sedan dokumenterat den i kvalitetsregistrets webgränssnitt. När lösningen under 2016 breddinförs kommer tidsbesparingen bli avsevärt större.

Nationella kvalitetsregister
Det finns 107 nationella kvalitetsregister inom hälso- och sjukvården, vilket är unikt för Sverige.

−Tyvärr skapas denna guldgruva i dag på bekostnad av vårdpersonalens tid. Personalen tvingas först skriva in data i sitt journalsystem för att därefter anteckna samma uppgifter i ett nationellt kvalitetsregister. En av SVD-projektets uppgifter är att skapa infrastruktur och metoder som gör att den tidsödande dubbeldokumentationen försvinner. Det är spännande att Meditude kan bidra i detta arbete.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>