Hem NYHETERFORSKNING Digitalt hjälpmedel halverar antalet vårddygn för hjärtsviktspatienter

Digitalt hjälpmedel halverar antalet vårddygn för hjärtsviktspatienter

Publicerat av: Redaktionen

Patienter med kronisk hjärtsvikt är ofta inlagda på sjukhus.

Digitalt hjälpmedel halverar antalet vårddygn för hjärtsviktspatienter 2

Med hjälp av en läsplatta stärks patienternas kunskap och förmåga att hantera sin sjukdom. De hamnar därför betydligt mer sällan i situationer som kräver inläggning på sjukhus.

Men genom att använda en läsplatta med ett särskilt program i hemmet kan antalet vårddygn minskas med drygt 50 procent. Det visar preliminära resultat från en studie som pågår på Skånes universitetssjukhus.

I studien följs 140 patienter upp, som riskerar att bli inlagda på sjukhus på grund av kronisk hjärtsvikt, under åtta månader. Patienterna följer själva sin sjukdom med hjälp av en våg som är kopplad till ett program i en läsplatta. Utifrån det och hur de själva skattar olika symtom får de via läsplattan råd, stöd och utbildning om sjukdomen och vad de bör göra.

Patientens kunskap och egenförmåga stärks

Resultaten efter att ha följt upp 100 patienter efter tre månader är tydligt positiva.
– Vi kan se att gruppen som använde läsplattan i hemmet hade drygt 50 procent färre vårddygn på sjukhus jämfört med de patienter som inte använde den. Resultaten stödjer liknade studier som gjorts i andra delar av landet, säger Daniel Sahlin, projektledare e-hälsa, VO akutsjukvård och internmedicin, Skånes universitetssjukhus.

Med hjälp av läsplattan stärks patienternas kunskap och förmåga att hantera sin sjukdom. De hamnar därför betydligt mer sällan i situationer som kräver inläggning på sjukhus.
Förutom att bli bättre på att ta hand om sin sjukdom slipper de tillbringa lång tid på sjukhus vilket alltid är förenat med risker.

Upphandling förbereds

Studien ska nu slutföras men med de goda preliminära resultaten i ryggen har man redan börjat planera för en fortsättning.
– Vi vill gå vidare och har börjat förbereda en upphandling av ett digitalt hjälpmedel så att fler patienter i regionen kan få använda detta. Det skulle innebära en stor förbättring för patienternas livskvalitet samtidigt som det skulle minska antalet vårddygn avsevärt, säger Sofia Gerward, sektionschef intermedicin och kardiolog på Skånes universitetssjukhus.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>