Donationsveckan – ett initiativ för att fler ska vilja donera
Hem NYHETERFORSKNING Donationsveckan – ett kampanj för att fler ska vilja donera

Donationsveckan – ett kampanj för att fler ska vilja donera

Publicerat av: Redaktionen

Donationsveckan är en årlig nationell kampanjvecka som initieras av Socialstyrelsen.

Syftet med veckan är att få fler att ta ställning till organ- och vävnadsdonation. Enligt Helena Sköldbring, IVA-sjuksköterska på Capio S:t Görans Sjukhus, finns det en hög donationsvilja i Sverige – närmare bestämt 80% av befolkningen – men det är fortfarande få personer som registrerar sig.

Helena Sköldbring har jobbat på Intensivvårdsavdelningen sedan 2003 på Capio S:t Görans Sjukhus.

Det är där intresset för just donationsfrågan formats och hon har nu i två år varit donationsansvarig sjuksköterska på sjukhuset.

– Min stora uppgift är att få fler att bli medvetna om att donation är ett alternativ som kan rädda någons liv. I min roll har jag koll på statistik, håller i utbildningar och går även själv på kurser. Det är viktigt att sprida information – både i sociala medier, på avdelningen och på sjukhuset generellt. Jag har märkt att många tycker att donation är ett skrämmande ämne, då finns jag här för dem, säger Helena Sköldbring.

Varför det är så viktigt att registrera sig?

Att registrera sig för donation kan vara livsavgörande för någon annan. I dagsläget är det 2 personer varje vecka som dör i väntan på nya organ, en siffra som kommer sjunka om den positiva donationsviljan i landet speglar antal registreringar.

Donationsveckan – ett initiativ för att fler ska vilja donera

Helena Sköldbring, IVA-sjuksköterska och donationsansvarig på Capio S:t Görans Sjukhus

Det blir även lite lättare för närstående i en redan svår situation. Om beslutet redan har tagits av personen – att man antingen är positiv eller negativ till donation – så är det ett mindre beslut som behöver tas av anhöriga.

– Det är viktigt att poängtera att den här processen alltid startar efter att ett brytpunktsbeslut har tagits. När patientens egna liv inte går att rädda. Det är först efter det som man kan starta en utredning för en donation och har inget med patientens vård att göra, säger Helena Sköldbring.

I år har 496 människor räddats av 156 givare

Behovet av organ och vävnader är stort. Majoriteten av svenskarna är positiva till att donera organ och vävnader efter sin död, men fortfarande har många inte aktivt tagit ställning. I år har 496 människor räddats av 156 givare. Syftet med Donationsveckan är helt enkelt att få fler att vilja donera – så att ännu fler människor kan få en andra chans i livet.

Hur du registrerar dig

Du registrerar dig via Socialstyrelsen. Det är väldigt enkelt och du gör det med BankID. Du kan inte göra det åt någon annan, utan du måste göra det själv.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>