Drammen kommun investerar i trygghet och frihet inom äldreomsorgen
Hem NYHETERIT-LÖSNING Drammen kommun investerar i trygghet och frihet inom äldreomsorgen

Drammen kommun investerar i trygghet och frihet inom äldreomsorgen

Publicerat av: Redaktionen

Drammen kommun har en klar vision för sin omsorgspolitik: De boende i kommunen ska i största möjliga mån styra över sina egna liv, känna sig trygga och ha möjlighet att vara aktiva.

Drammen kommun investerar i trygghet och frihet inom äldreomsorgen 2Det är med den visionen för ögonen som kommunen just har investerat i en välfärdsteknologisk lösning från Ascom.

Drammen kommun har en klar vision för sin omsorgspolitik: De boende i kommunen ska i största möjliga mån styra över sina egna liv, känna sig trygga och ha möjlighet att vara aktiva. Det är med den visionen för ögonen som kommunen just har investerat i en välfärdsteknologisk lösning från Ascom.

Lösningen lyfter tre av kommunens äldreboenden till en helt ny nivå. Man rör sig bort från de institutionspräglade miljöerna med korridorlarm och begränsade möjligheter till en lugn gemenskap för de boende och skapar en miljö där det går att röra sig fritt inom trygga ramar. Som det första äldreboendet får Fjell bo- og servicesenter förmånen att börja använda Ascoms lösning. Installationen förväntas bli klar till jul. Vid nyår är det dags för Strømsø bo- og servicesenter och Schwartsgate bofellesskap.

Lösningen bygger på Ascoms teleCARE IP-lösning för kallelse, och den specialutvecklade smartphonen Ascom Myco ger både boende och personal tillgång till flera smarta funktioner. Istället för traditionella draglarm i rummen installeras kallelse med talsystem för de boende, så att de kan komma i kontakt med personalen med en enkel knapptryckning. Det skapar trygghet för de boende att de kan tala med personalen redan innan de har hunnit komma till rummet. Dessutom minskar antalet steg för personalen eftersom de genast får veta vad kallelsen gäller.

De boende får även larmsmycken som de bär runt halsen eller handleden, så att de kan tillkalla hjälp oavsett var på boendet de befinner sig. Alla larm skickas med positionering vilket gör att personalen ser var den som larmar befinner sig och kan agera snabbt och målinriktat.

– Vi prioriterar att skapa vårdmiljöer som ligger så nära de boendes vanliga liv som möjligt, och Ascoms lösning ger ett gott stöd för det. Personalen tar till exempel emot alla kallelser och larm från de boende direkt på sin smartphone Ascom Myco, så att vi undviker störande korridorlarm och kan skapa en lugn miljö. Detta är mycket viktigt för de boendes trivsel och samtidigt en stor avlastning för personalen, säger Ole Lindseth, projektledare i Drammen kommun.

Det är också nytt att vårdboendena får en larmlösning för de ökande antalet dementa. Demenslarmen innehåller även en positioneringsfunktion som gör det möjligt att låta denna boendegrupp röra sig fritt i avgränsade zoner eftersom personalen larmas och dörrarna låses automatiskt om de boende går utanför zonen.

– Friheten att röra sig fritt är grundläggande för att värdigt liv, oavsett om man är dement eller inte. Därför betyder det mycket för vårt val av lösning att Ascom skapar trygga ramar kring den friheten, inte bara för de boende utan även för personalen och de anhöriga, som ska kunna känna sig trygga med att deras närstående har en bra och trygg ålderdom, säger Ole Lindseth.

Han berättar att smartphonen Ascom Myco fyller en viktig funktion i en välfungerande vårdmiljö.

– Med Ascom Myco i fickan kan personalen alltid lokalisera de boende, prata med dem och bilda sig en uppfattning om situationen medan de är på väg. Personalen kan också själv tillkalla hjälp om en kritisk situation uppstår genom att trycka på överfallslarmet på Ascom Myco. I den gamla lösningen fanns inget överfallslarm. Därför är det väldigt lämpligt att den nu finns inbyggd i smartphonen. Ascom Myco är en trygghetsskapande bas när vi förverkligar våra visioner för äldreomsorgen, säger Ole Lindseth.

Ascom har levererat lösningar till Drammen kommun under lång tid, inte bara till äldreomsorgen utan även till bland annat psykiatrin.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>