Hem Hälsa Du som vill sluta röka eller snusa

Du som vill sluta röka eller snusa

Publicerat av: Redaktionen

Var ditt nyårslöfte att sluta röka eller snusa? Här är några råd som kan hjälpa dig att nå ditt mål. Hjälp och stöd finns att få om du vill ha det.

Du som vill sluta röka eller snusa 2

Du som vill sluta röka eller snusa kan få hjälp. Foto: Marie Kristensson

Du vinner på att förbereda dig inför ditt tobaksstopp. Bestäm en dag och skriv upp den i kalendern. Håll i minnet att regelbundna matvanor är ett sätt att både minska tobakskonsumtion och en hjälp när du väl slutar.

Minska på tobaken i förväg

Du som röker kan redan innan försöka göra det lite krångligare än vanligt. Till exempel genom att gå utomhus eller bara tillåta dig själv att röka på vissa tider.

Snusar du så kan du byta till ett snus med lägre nikotinhalt. Prova gärna att avstå från att snusa i vissa situationer, till exempel just innan du går och lägger dig på kvällen.

Läkemedel kan hjälpa

Vill du ha hjälp av nikotinläkemedel är det klokt att skaffa dem innan du slutar att röka eller snusa. Receptfria läkemedel finns på närmaste apotek. Räcker de inte, utan du behöver receptbelagda nikotinläkemedel, bör du kontakta din vårdcentral.

När du ska sluta

Här är en kort lista om kan hjälpa dig när du slutar röka eller snusa.

  • Sluta på den dag du har bestämt.
  • Ät regelbundet och drick vatten ofta.
  • Sysselsätt dig och håll dig fysiskt aktiv.
  • Belöna dig och ta fasta på att det du gör är det bästa du kan göra för din hälsa.
  • Du kan gärna involvera dina närstående: berätta för dem hur du känner dig och vilket stöd du behöver av dem.
  • Håll ut! Det kan kännas motigt ett tag, men fundera på vilka vinster ditt stopp inneburit hittills.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>