E-mottagning för alkoholproblem startar på Akademiska sjukhuset
Hem NyheterE-hälsa E-mottagning för alkoholproblem startar på Akademiska sjukhuset

E-mottagning för alkoholproblem startar på Akademiska sjukhuset

Publicerat av: Redaktionen

Vårdkontakt via videolänk som alternativ till mottagningsbesök på sjukhus ska underlätta för personer med alkoholberoende att söka vård för sina problem.

E-mottagning för alkoholproblem startar på Akademiska sjukhuset 1

Nästa vecka öppnar Akademiska sjukhuset en e-mottagning för personer med alkoholproblematik. Satsningen görs inom ramen för ett pilotprojekt som ska pågå fram till november 2018.

Om cirka en vecka öppnar Akademiska sjukhuset en e-mottagning för att göra vården mer tillgänglig. Bakom satsningen, som görs inom ramen för en pilotstudie, står beroendemedicinska mottagningen, verksamhetsområde psykiatri.

– Skamkänslor och stigmatisering kring överkonsumtion av alkohol är ofta ett hinder för att söka vård. Detta gör att vården ibland missar att fånga in personer med riskbruk och beroende. Möjligheten att få behandling för sin alkoholproblematik via videolänk gör vården mer flexibel.

– Patienten kan befinna sig i princip var som helst och slipper ta sig till en mottagning, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare vid beroendemedicinska mottagningen, Akademiska sjukhuset.

Pilotstudien startar nästa vecka och ska pågå under ett halvår, fram till november 2018. Målgruppen är personer över 18 år med riskabel alkoholkonsumtion som i dagsläget inte har kontakt med vården.

– Vården ska finnas där när du behöver den. Det är en trygghet som ska gälla vem du än är och var du än bor i Uppsala län. Att personer med alkoholproblematik på grund av skam och skuldkänslor inte kommer i kontakt med sjukvården är därför ett stort problem.

–Vi behöver flera vägar och kontakter in och vårdkontakt via videolänk kan därför vara ett spännande alternativ som kan stärka och utveckla vården, säger Vivianne Macdisi, regionråd (S) och ordförande i sjukhusstyrelsen.

Patienter som deltar i studien erbjuds totalt sex virtuella vårdmöten inom en tremånadersperiod.

I upplägget ingår virtuell kontakt med läkare vid beroendemedicinska mottagningen för bedömning, uppföljning och medicinering, provtagning samt kontakt med beroendesjuksköterskor som erbjuder återkoppling och motivationshöjande behandling.

– Det är vanligt att personer som har ett riskabelt alkoholbruk kontaktar sjukvården för frågor om sin egen konsumtion. Däremot har många svårt för ett fysiskt besök på en beroendemottagning, något som ofta upplevs alltför stigmatiserande. Vår förhoppning är att e- mottagningen gör att fler söker sig till och accepterar att ta emot behandling. Detta ska utvärderas i pilotstudien, fortsätter Tobias Eriksson.

Han bedömer att vinsterna är stora, både för individen, vården och samhället, om individer kan fångas in och få hjälp att minska sin alkoholkonsumtion i tid, innan riskbruket lett till allvarliga fysiska och psykiska konsekvenser. Förutom att hälsoproblem och stort lidande kan undvikas, kan vården och samhället spara pengar. För personalen innebär virtuella vårdmöten att man kan arbeta mer platsobundet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>