Edgelösningar handlar om mycket mer än bara IoT.
Krav på låga fördröjningar gör att allt mer hantering av data och beräkningar flyttas ut till kanten av nätverken. Här ger Maria Sundvall vd på Equinix Sverige fyra exempel på intressanta tillämpningar som växer med edgeteknik.
Edge computing är ett begrepp på mångas läppar i dag. Det förknippas ofta med IoT, att det handlar om att koppla upp myriader av sensorer som finns i kanten av nätverken. En annan aspekt som lyfts fram med edge är fördelen med att bearbeta och analysera data där de genereras, för att sedan bara skicka resultaten av analyserna och eventuella larm till centrala punkter som datacenter.
Tanken är förstås att minska behovet av bandbredd och fördröjningar genom att slippa skicka hela datamängder.
Det här är i högsta grad relevanta synpunkter. Men i all eufori kring teknik och data är det lätt att glömma bort att edge också handlar om spännande och nyttiga nya tillämpningar, som berör människor på individnivå. Här är tre exempel:
Virtuella klassrum
Coronapandemin har stöpt om undervisningen för uppskattningsvis 300 miljoner studenter över hela världen. Utbildning online har blivit vardagsmat och videokonferenstjänster som Zoom och Microsoft Teams används flitigt för att flytta klassrummen hem till eleverna.
Sjukvård på distans
I det rådande läget blir medicinsk fjärrdiagnostik och sjukvård på distans allt viktigare. Det innebär inte minst att det blir enklare att hålla smittsamma personer isolerade. Lägg till det att hela hanteringen blir smidigare för både patienter och vårdpersonal. För att det ska fungera bra krävs snabba förbindelser.
Självkörande bilar
Helt självkörande bilar kräver att fördröjningen för kommunikation (latency) är mindre än fem millisekunder. Det innebär att det helt enkelt inte går att skicka data mellan olika geografiska positioner för att hantera kritiska situationer och fel. Att skicka data mellan till exempel Skåne och Stockholm kan ta 24 millisekunder tur och retur. Det är alldeles för långsamt för att undvika en kollision. Det behövs en snabb 5G-anslutning för acceptabel säkerhet och det underlättar att sköta så mycket av hanteringen som möjligt lokalt i bilen, alltså på ”the edge”.
Slutsatsen är att moderna företag inte enbart kan fokusera på att utveckla de enskilda produkterna, de behöver också ta fram lösningar för att ansluta produkterna till digitala plattformar och mellan användare. Här är plattformar för edgelösningar en stor hjälp och de behöver anslutas på ett enkelt och säkert sätt till individer, enheter och applikationer.