Den kliniska forsknings- och utvecklingsenheten inom Akademiska sjukhusets cancerklinik har inlett ett treårigt samarbete med det Uppsalabaserade mjukvarubolaget PCG Solutions.
Tillsammans ska parterna samarbeta för att vidareutveckla ett verktyg för elektronisk datainsamling som ska underlätta kliniska forskningsstudier.
– En viktig drivkraft för samarbetet är vårt gemensamma intresse att förbättra forskning genom effektiva tekniklösningar. Ytterst bidrar sådana lösningar till att nya behandlingar och innovationer tidigare kommer våra patienter tillgodo, säger Hans Hägglund, verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska sjukhuset.
Den högspecialiserade cancervården vid Akademiska sjukhuset är en av landets främsta. Vården är komplex och involverar en mängd specialistkompetenser. Målsättningen är att alla patienter som önskar ska ges möjlighet att delta i en klinisk forskningsstudie. Cancerklinikens kliniska forsknings- och utvecklingsenhet står för cirka hälften av alla kliniska studier vid sjukhuset. Just nu pågår närmare 200 studier som spänner över både onkologi, hematologi, onkologisk endokrinologi och ett växande antal studier inom olika typer av strålbehandling.
Samarbetet ger enheten tillgång till tekniklösningen Viedoc som hittills använts i mer än 1 200 studier i över 70 länder.
– Samarbetet är viktigt både taktiskt och strategiskt. Det ger oss nya kontaktytor och tillgång till kompetens vi själva inte har. Samtidigt får vi möjlighet att bidra till teknikutveckling för kliniska studier inom cancerområdet som kommer våra egna forskargrupper och många andra till del, säger Peter Asplund, sektionschef och biträdande verksamhetschef, och fortsätter:
– Ett strukturerat, organiserat samarbete innebär dels att vi sänker våra kostnader för kliniska studier, dels att vi kan bidra till att göra tekniklösningen ännu mer användarvänlig och bättre anpassad till akademisk forskning och modern cancervård. Flera mer effektivt genomförda studier gagnar i slutändan patienterna.
Palliativ medicin är ett område där man i nuläget har mycket få studier.
– Det är en utmaning att bedriva undersökningar i den palliativa vården. Vi behöver effektiva forskningsinstrument som vi kan använda parallellt i den kliniska vardagen för att använda vårdens och patientens resurser på bästa sätt. Varje steg där vi kan förenkla och minska kostnader bidrar till bättre möjligheter för forskning, säger Martin Dreilich, sektionschef för palliativt centrum.