Elypta lanserar forskningsservice för profilering av glykosaminoglykaner
Hem NyheterForskning Elypta lanserar forskningsservice för profilering av glykosaminoglykaner

Elypta lanserar forskningsservice för profilering av glykosaminoglykaner

Publicerat av: Redaktionen

Molekylärdiagnostikföretaget Elypta lanserar idag den första standardiserade tjänsten för full kvantifiering av glykosaminoglykaner avsedd för forskning.

Elypta lanserar forskningsservice för profilering av glykosaminoglykaner

Karl Bergman och Francesco Gatto

Elypta lanserar också ett sponsorskapsprogram för att stödja mer akademisk forskning inom området där grundläggande, prekliniska och kliniska frågeställningar om glykosaminoglykaners roll i relation till cancer prioriteras.

Glykosaminoglykaner (GAGs) är polysackarider med relevans inom ett brett spektrum av områden såsom biologi, kost och medicin, något som har ökat intresset för grund- och translationell forskning om GAGs.

Nya applikationer utvecklas inom bl.a. vävnadsteknik, transplantation, sårläkning, och kontrollerad läkemedelsfrisättning. Inom klinisk forskning har GAGs sedan länge föreslagits ha relevans vid tillstånd såsom artrit, diabetes och virusinfektioner. Försäljning av GAGs som näringstillskott är också omfattande.

”Forskning om GAGs har ökat stadigt genom åren och deras mångfacetterade roll för hälsa och sjukdom har satt igång nyfikenheten hos en växande krets av forskare. Vi hoppas att vår tjänst kan öppna upp för ny forskning kring GAG genom att bidra med standardiserade och exakta analyser. Vårt sponsringsprogram lanserar vi med avsikt att uppmuntra till mer akademisk forskning inom detta spännande område”, säger Elypta CSO och medgrundare Francesco Gatto.

Elyptas tjänst innebär att forskare nu kan skicka serum, plasma, urin, cellkulturer och andra typer av vävnadsprover till Elypta-laboratorier för att få en standardiserad kvantifiering av hela GAG-profilen. Tjänsten använder det nyutvecklade Elypta MIRAM Glycosaminoglycan Kit (avsett endast för forskning) som kontraktstillverkas av Merck’s Life Science anläggning i St Louis, Missouri.

”Vårt primära fokus på Elypta är att utveckla ett kommersiellt liquid biopsy test för tidig upptäckt och övervakning av flera olika cancerformer. Samtidigt som vi driver vår primära utveckling framåt, noterar vi att det finns många viktiga forskningsfrågor inom cancer och även inom andra områden som andra är bättre positionerade att ta itu med. Det är därför vi har beslutat att göra vårt kit tillgängligt för forskningsbruk genom lanseringen av denna tjänst,” säger Elyptas VD Karl Bergman.

Metoden som ligger bakom Elypta MIRAM Glycosaminoglycan Kit använder ultra-högpresterande vätskekromatografi och tandem-masspektrometri för noggrann mätning av koncentration och strukturell sammansättning av kondroitinsulfat (CS), heparansulfat (HS), och hyaluronsyra (HA). Mätningar går att göra för en mängd olika forskningsprover och kräver endast jämförelsevis små provvolymer för att leverera exakta resultat över hela GAG-profilen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>