En eftermiddag i innovationens tecken, featured
Hem NYHETER En eftermiddag i innovationens tecken, featured

En eftermiddag i innovationens tecken, featured

Publicerat av: Redaktionen

Vikten av innovativa, digitala lösningar för individer, vården och samhället i stort, samt erfarenhetsutbyte om hur startupbolag skalar upp, var huvudfokus när eHealth Award höll seminarium i Stockholm 25 mars.

En eftermiddag i innovationens tecken, featured 2– För att klara invånarnas behov av hälsa, vård och omsorg i framtiden behöver vi jobba med innovation inom e-hälsa på alla nivåer i samhället. I staten, i regionerna, i kommunerna och i den privata och ideella sektorn, säger Evamaria Nerell, utredare på Socialstyrelsen och jurymedlem i eHealth Award.

eHealth Award är ett initiativ med mål att lyfta fram svenska startupbolag som har en digital lösning eller produkt inom hälsa samt samla aktörer från olika delar av svensk hälso- och sjukvård. Tidigare vinnare av eHealth Award, Coala Life och Kontigo Care, delade sina erfarenheter och gav inspiration till andra start-ups i publiken.

När digitalisering blir mänskligt

Gemensamt för de två tidigare vinnarna är en strävan att göra vardagen lättare för patienter, närstående och vårdpersonal, och därmed göra digitaliseringen mer mänsklig.

Coala Life levererar hjärtövervakning med en unik svensk medicinteknisk innovation som bygger på patenterad teknologi och avancerade algoritmer. Det är en trådlös lösning som ger alla möjlighet att snabbt kontrollera och följa sitt hjärta. Att förstå komplixiteten i det man vill få till, ta risker, våga misslyckas och vara villiga att prova nya vägar är viktiga aspekter att förhålla sig till för start-ups. Coala Life har klarat att balansera detta och samtidigt haft värdet för individen i centrum under hela vägen.

– Först och främst har vi utgått från individperspektivet och vilket värde vi kunde ge patienten. Vi har sprungit fort sedan start och var tidigt ute med att engagera nöjda användare som goda ambassadörer, säger Titti Lundgren, medgrundare och marknadschef på Coala Life.

Kontigo Cares digitala eHälsoplattform Previct riktar sig till beroendevården. Plattformen är utvecklad i nära symbios med vården och är en patientdriven innovation. Visionen är att se på beroendevården med moderna ögon och att proaktivt förhindra återfall genom att utgå från den enskilda individen genom digital teknik.

– Vi ser oss som ett världsbolag och att tiden nu är mogen för att på riktigt digitalisera beroendevården och skala upp utanför Sveriges gränser. Det är fantastiskt att digitalisering kan bli så mänskligt, att ettor och nollor kan hjälpa familjer att återskapa relationer, säger Ulf Kindefält, vd på Kontigo Care.

Stärker Sveriges innovationskraft

Både Coala Life och Kontigo Care framhäver att deltagandet, inte bara vinsten, i eHealth Award gav ny energi, öppnade dörrar och gav publicitet och kredibilitet.

– En utmärkelse som eHealth Award stärker Sveriges innovationskraft och lyfter företag som vill skapa värde för patienten. Det ska bli oerhört spännande att se vilka innovativa företag som deltar i eHealth Award i år, säger Carolina Wallenius, Sverigechef på Cerner och jurymedlem i eHealth Award.

eHealth Award är ett samarbete mellan Vitalis, HealthTech Nordic, Sahlgrenska Science Park och Cerner. Utmärkelsen instiftades 2017 och är baserad på vision e-hälsa 2025. Vinnaren presenteras under invigningsceremonin av Vitalis den 21 maj 2019.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>