Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA En föräldragrupp som hjälper unga må bättre

En föräldragrupp som hjälper unga må bättre

Publicerat av: Redaktionen

Psykisk ohälsa bland unga ökar och köerna växer sig långa på Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar runtom i landet.

En föräldragrupp som hjälper unga må bättre 3Den digitala psykologmottagningen pratamera.nu bjuder därför in till ”Lär känna ditt barn”, en serie gruppträffar online där föräldrar kostnadsfritt och under ledning av legitimerad psykolog får hjälp att öka sin förståelse för sina barns känslor, behov och beteenden.

Målet med gruppträffarna är att de medverkande föräldrarna ska bli bättre rustade att skapa en trygg relation och samvaro med sina barn – något som främjar barnens psykiska hälsa och välmående både på kort och lång sikt, och även kan öka chansen att fånga upp barn som mår dåligt så tidigt som möjligt.

Anna Kinnander är chefspsykolog på Pratamera och poängterar hur viktigt det är att tillgängliggöra den här typen av hjälp.

”Föräldrar spelar en central roll för hur barn mår och hur de lär sig hantera och uttrycka sina känslor och behov”, berättar Anna. ”För oss på Pratamera är förebyggande arbete en av grundpelarna i hur vi arbetar med psykisk hälsa, och en sådan här grupp är ett lättillgängligt och enkelt sätt att nå föräldrar som vill växa i sitt föräldraskap.”

Strategier att hantera känslor och stress

”Lär känna ditt barn” vänder sig till föräldrar med barn i alla åldrar och tar upp olika aspekter av föräldraskap – hela tiden med barnets förutsättningar och behov i fokus.

”Vi går bl.a. igenom hur brist på sömn, hunger, visuella stimuli eller kroppstemperatur kan utgöra stressfaktorer för barn och tittar på olika strategier för att hantera känslor och situationer som kan uppkomma kopplat till den här typen av stress”, berättar Anna och fortsätter:

”Vi tittar också på vilka känslotillstånd både vi som föräldrar och våra barn kan uppleva, hur olika känslor kan ge upphov till starka reaktioner som påverkar hur vi fungerar i vardagen och beter oss mot varandra. Just samspelet mellan barn och förälder är central genom alla fyra träffarna, även om vi också ägnar tid åt våra barns och ungdomars behov i deras skolmiljö”.

Så hur är det nu med onlinebaserade träffar? Hur går de till?

”När du anmält dig får du en länk och via den ansluter du till gruppträffen, precis som du skulle gjort vid ett vanligt webinarium”, förklarar Anna. ”Det är bara psykologen som håller i träffarna som syns, så du och de andra deltagarna ser inte varandra. Däremot kan deltagarna ställa frågor via en chattfunktion, vi har en grupp psykologer som finns med i bakgrunden och svarar på frågor.”

Vad gör man om man vill ha personlig hjälp med något?

”Det kan man få mellan träffarna”, berättar Anna. ”De deltagare som vill får ”hemuppgifter” att göra, för att verkligen få chans att omsätta den nya kunskapen praktiskt i vardagen, och i samband med det kan man få personligt stöd av de medverkande psykologerna.”

”Och om det skulle vara så att man har lite större behov som vi inte kan hjälpa till med inom ramarna för gruppen”, fortsätter Anna, ”så kan man få hjälp att boka individuella samtal med psykolog såklart. Det finns alltid något sätt vi kan hjälpa till på!”

”Lär känna ditt barn” går av stapeln måndag den 17:e augusti kl. 18.00-19.00 med efterföljande träffar den 24/8, 31/8 och 7/9 samma tid och leds av Melania Get, legitimerad psykolog på pratamera.nu. Nya omgångar är redan inplanerade under hösten, så håll utkik på pratamera.nu för nya datum!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>