Hem NYHETERFORSKNING En humanitär julkalender: Podd om antibiotikaresistens

En humanitär julkalender: Podd om antibiotikaresistens

Publicerat av: Redaktionen

En tyst tsunami. Så har antibiotikaresistens beskrivits av forskare.

En humanitär julkalender: Podd om antibiotikaresistens 3Varför och på vilket sätt berättar sjuksköterskan Anna Sjöblom i Läkare Utan Gränsers podcast ”Uppdrag: Rädda liv”. Och vad har antibiotikaresistens egentligen för likheter med klimathotet?

För 20 år sedan tilldelades Läkare Utan Gränser Nobels fredspris. För prispengarna startade Läkare Utan Gränser Accesskampanjen för allas rätt till livräddande läkemedel. I det här avsnittet av ”Uppdrag: Rädda liv” berättar sjuksköterskan Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränsers kontor i Stockholm, hur Accesskampanjen arbetar med antibiotikaresistens.

– Alla kan drabbas. Men om du är ett för tidigt fött barn, och du redan är skör, då kan man dö i en infektion ganska lätt. Du har också ganska liten marginal att ställa om behandlingen och anpassa den. Vi har alla en anledning att oroas av den här problematiken, men ju mindre tillgång till sjukvård du har, desto hårdare kommer du att slås av en resistent infektion, säger Anna i podden.

LYSSNA PÅ VÅR PODD OM ANTIBIOTIKARESISTEN HÄR

Vi pratar också om skillnaden mellan virusinfektioner och bakteriella infektioner, läkemedelsindustrin och penicillinets uppfinnare Alexander Fleming. För allt detta har med antibiotikaresistens att göra.

Slutligen ber vi Anna sia om framtiden, om hur stor risken är att mänskligheten dör ut på grund av resistenta bakterier.

Läkare Utan Gränsers podcast ”Uppdrag: Rädda liv” berättar våra svenska fältarbetare om sina egna erfarenheter av våra medicinska och humanitära insatser världen över. Podden tar med lyssnarna bakom kulisserna och ger en inblick i hur det känns att åka ut som fältbetare, och om svårigheterna de ställs inför.

Podden görs av Catinka Agneskog, Sonja Leister och Björn Udd som jobbar på kontoret i Stockholm, och finns tillgänglig på SpotifyiTunesAcastSoundcloud eller där poddar finns.

LÄKARE UTAN GRÄNSERS HUMANITÄRA JULKALENDER

En gravid kvinna i Haiti når inte fram till sjukhuset i tid. En man i Irak trampar på en mina. En sjuksköterska på Lesbos biter ihop när ännu ett barn med självskadebeteende tas emot på kliniken.

Tusentals människoöden. Läkare Utan Gränsers vardag. I den här humanitära julkalendern vill vi ge er en inblick i vårt arbete och i våra patienters verklighet. Varje dag mellan 1 och 24 december publicerar vi en text eller en bild som alla berör några av vår tids viktigaste frågor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>