Ny rapport om alkohol och andra droger i Stockholm
Hem UNDERSÖKNING En ny CAN rapport om alkohol och andra droger i Stockholm

En ny CAN rapport om alkohol och andra droger i Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

Andelen som använder narkotika är högre bland unga och bland vuxna i Stockholms stad jämfört med övriga länet och riket.

Det visar en ny rapport som CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) har gjort på uppdrag av Stockholms stad.

Rapporten beskriver situationen kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar i Stockholm.

Rapporten visar även att alkoholrelaterade dödsfall och dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar som för Stockholms stad länge legat högre än i övriga landet, nu i stora drag är nere på samma nivåer som för riket.

Andelen intensiv- och riskkonsumenter av alkohol har ökat bland vuxna i Stockholms stad under perioden 2012–2019. Särskilt hög har den procentuella ökningen varit bland kvinnor.

Charlotta Rehnman Wigstad är direktör för CAN och en av rapportförfattarna.

–Vi kan se att andelen skolungdomar som dricker alkohol har sjunkit i hela landet. Minskningen är något större i Stockholms stad jämfört med minskningen i övriga länet och riket. säger Charlotta Rehnman Wigstad.

När det gäller dagligrökare så har andelen minskat bland vuxna och unga i Stockholm. Det sporadiska rökandet bland vuxna är dock mer omfattande än i övriga länet och riket.

–Rapporten syftar till att ge en bild av nuläget samt att relatera situationen till övriga kommuner i Stockholms län och riket, säger Charlotta Rehnman Wigstad.

Ny rapport om alkohol och andra droger i Stockholm

Charlotta Rehnman Wigstad 2022

CAN har tagit fram rapporten på uppdrag av Socialförvaltningens Kompetenscenter barn och unga i Stockholms stad, en rad olika datakällor har använts i sammanställningen.

Elin Sylvan är utredare med fokus på ANDTS-prevention på Socialförvaltningen i Stockholms stad.

–Kunskapen utgör en stor del av lägesbilden som vi använt oss av när vi arbetat fram det nya ANDTS-programmet som socialnämnden kommer att få ta del av efter årsskiftet. I en storstad som Stockholm är det många verksamheter som behöver kunskap för att kunna dra sitt strå till stacken i det förebyggande arbetet, säger Elin Sylvan.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>