En ny undersökning från EPOS visar att dåligt ljud resulterar i att hjärnan arbetar 35% hårdare för att bearbeta information
Hem UNDERSÖKNING En ny EPOS undersökning visar att dåligt ljud resulterar i att hjärnan arbetar 35% hårdare för att bearbeta information

En ny EPOS undersökning visar att dåligt ljud resulterar i att hjärnan arbetar 35% hårdare för att bearbeta information

Publicerat av: Redaktionen

Det globala ljud- och videomärket EPOS har idag lanserat resultat som undersöker vilken inverkan dålig ljudkvalitet har på produktivitetsnivåerna för distansarbetare.

Forskningen fann att dålig ljudkvalitet gör att våra hjärnor arbetar hårdare för att bearbeta information.

EPOS fann också att hjärnan utsätts för betydande påfrestningar när den är ansträngd för att bearbeta digitalt ljud i jämförelse med ljud i en fysisk miljö.

Efter COVID-19 har det tillkommit en mängd av forskning omkring de långvariga kognitiva problemen relaterade till den globala hälsokrisen samt hur nedstängningar och andra samhälleliga förändringar har påverkat mental hälsa. Det har dock gjorts lite forskning om effekten av att kommunicera genom primärt digitala lösningar. Ljud påverkar den kognitiva funktionen avsevärt eftersom örat bara fungerar som en kanal till hjärnan, som uppfattar och översätter en serie elektroniska nervsignaler. Globalt sett arbetar många fortsatt externt och därför är bakgrundsljud fortfarande ett hinder för produktiviteten och en potentiell risk för hälsan då det är relaterat till stressnivåer. Många är idag stort sett omedvetna om hur bakgrundsljud påverkar dem, och det är bara genom att ta itu med problemet som vi kan börja låsa upp nya nivåer av välbefinnande och produktivitet.

Den psykoakustiska studien utfördes av EPOS i Center for Applied Audiology Research (CAAR)1 vid Oticon i Danmark med fokus på pupillometrisk spårning, taligenkänningsprestanda och subjektiva bedömningar av uppgifter före och efter belastning för varje ljudtillstånd. Testpersonerna utförde lyssningsuppgifter med och utan passiv brusreducering från EPOS. Forskarna drog slutsatsen att den passiva brusreduceringen i EPOS headset leder till mindre lyssningsansträngning, bättre minne och högre nivå av ordigenkänning, eftersom testpersonernas minne förbättrades med 10%2.

Användare med bakgrundsljud kan ha svårt att tolka och uppfatta helheten av det som pratas om. Det kan orsaka bekymring för absorption och bevarande av information, och det kan orsaka problem på lång sikt: Dåligt ljud gör att våra hjärnor arbetar hårdare för att tolka information och upplever 35% ansträngning vid lyssnande3. Hjärnan kan bli mycket långsammare att reagera på ljud, eftersom det är svårare för den att växla mellan stimuli. När du t.ex. deltar i ett konferenssamtal som påverkas av ljudproblem, inklusive bakgrundsljud och störningar, arbetar hjärnan hårdare för att fokusera på den ursprungliga ljudkällan.

En ny undersökning från EPOS visar att dåligt ljud resulterar i att hjärnan arbetar 35% hårdare för att bearbeta information

Forskarna tror att detta kan leda till kognitiv överbelastning och hjärntrötthet. Ljud påverkar oss psykologiskt, kognitivt och beteendemässigt, även om vi inte är medvetna om det. Genom att testa EPOS:s teknologier och lösningar och undersöka kognitiv ansträngning och minne är det möjligt att utveckla lösningar som kan förhindra att hjärnan påverkas av oönskat bakgrundsljud. EPOS kan t.ex. testa och bevisa att dämpning av specifika frekvenser av distraherande brus faktiskt resulterar i mindre lyssnartrötthet under loppet av ett längre virtuellt möte.

1 A world-leading facility for experts pushing the boundaries of psychoacoustics, hearing, behavioural sciences, audiology, and signal processing
2 ” The effects of noise attenuation on listening effort and arousal”, EPOS
3 “The effects of noise attenuation on listening effort and arousal”, EPOS

Byggt på världsledande psykoakustisk forskning genom Demant Group, har EPOS utvecklat unika algoritmer och akustiska teknologier för att replikera de ideala och mest naturliga förutsättningarna för en användares hjärna att tolka ljud. Dessa teknologier faller under EPOS BrainAdapt-bannern. Produkter byggda på EPOS BrainAdapt-teknologier, såsom ADAPT 660 och ADAPT 660 AMC-headseten visade sig förbättra prestandan genom förbättrad återkallelse och minskad kognitiv belastning.

Torben Christensen, som är Director of Technology, säger: ”Företag har investerat mycket i teknologier för att stödja sin arbetskraft under nedstängningarna. Det var en nödvändig lösning på ett omedelbart hot mot verksamheten. Nu börjar vi se det långsiktiga konsekvenserna av distansarbete på medarbetarnas produktivitet och välbefinnande. Sämre koncentration och produktivitet har en omedelbar inverkan på företagets produktion, men på lång sikt kan ökad trötthet och missnöje bland de anställda vara en effekt som i slutändan kan leda till utbrändhet och personalomsättning. Arbetsgivare måste därför ta dessa nya utmaningar med samma allvar som de gjorde 2020, och investera i nya lösningar som kan stödja deras anställdas välmående, tillfredsställelse och produktivitet.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>