Ny teknologi ökar möjligheten till ett mer självständigt liv
Hem UNDERSÖKNING En ny teknologi ökar nu möjligheten till ett mer självständigt liv

En ny teknologi ökar nu möjligheten till ett mer självständigt liv

Publicerat av: Redaktionen

För snart fyra år sedan drabbades tvåbarnspappan Mats Griph av en trombos, blodpropp, i höger arm efter en undersökning.

Från att ha tagit sin handstyrka för given, kunde han inte ens längre lyfta en kaffekopp.

Idag kan Mats utföra flera dagliga sysslor och, det viktigaste, vara aktiv med sina barn, tack vare en tekniskt avancerad kraftförstärkande handske.

I april 2022, efter nästan fyra års ihållande smärta som till slut hindrade Mats i sin rehabiliterande träning, kom han i kontakt med en arbetsterapeut som berättade om den kraftförstärkande handsken Carbonhand.

– Jag fick möjligheten att testa handsken och kunde börja använda min hand direkt. Det kändes otroligt, berättar Mats.

Men att få hjälpmedlet förskrivet av regionen var inte alls lika enkelt som att använda den. Mats tvingades kämpa för detta. Tack vare hjälp av Bioservo, som utvecklar Carbonhand, och en driven och engagerad arbetsterapeut fick han stöd av länets sjukhus som köpte in den kraftförstärkande handsken.

– Nu använder jag handsken dagligen och kan göra saker som var helt omöjliga tidigare, som att lyfta kaffekoppen, äta med gaffeln i höger hand och att lyfta min femårige son med båda händerna. Dessutom har jag kunnat återuppta den viktiga rehabträningen. Smärtan har jag kvar och den får jag kämpa vidare med, men att kunna använda handen känns fantastiskt.

Den kraftförstärkande handsken Carbonhand är ett så kallat assisterande hjälpmedel. Handsken ger människor med nedsatt handfunktion extra kraft och uthållighet i greppet. Sensorer i fingertopparna registrerar när användaren greppar ett föremål, systemet räknar ut hur mycket kraft som ska adderas och små motorer drar i tunna linor som går ut i handens fingrar. Linorna drar i fingrarna och lägger till kraft till greppet. Ju större tryck användaren lägger på sensorerna, desto mer kraft ger handsken.

Ny teknologi ökar möjligheten till ett mer självständigt liv– Att inte kunna använda sina händer kan för många vara skillnaden mellan att ha ett självständigt liv och att vara beroende av hjälp från andra, säger Petter Bäckgren, vd på Bioservo. Det handlar ofta om vardagliga saker, exempelvis som att laga mat, och som i Mats fall att kunna vara aktiv med sina barn. Vi är glada över att Mats har fått möjligheten att använda Carbonhand och hoppas att fler med nedsatt handfunktion får samma möjlighet.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>