Hem NYHETER En tredjedel tror sig vara laktosintolerant

En tredjedel tror sig vara laktosintolerant

Publicerat av: Redaktionen

I julbordstider är det många som upplever besvär med magen.

En tredjedel tror sig vara laktosintolerant 2

Atrin Sahafi, specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin samt medicinsk expert Dynamic Code

Enligt en undersökning från Origo Group som Dynamic Code låtit göra tror 30 procent av svenskarna att magproblemen beror på känslighet mot laktos. 61 procent av befolkningen skulle vilja veta om de faktiskt är laktosintoleranta och nästan 50 procent kan tänka sig att beställa ett självtest via webben för att testa sin maghälsa.

I själva verket är det endast några få procent av Sveriges befolkning som har anlag för laktosintolerans. För att slippa leva i ovisshet och få hjälp med magproblemen finns ett självtest som visar om du har genetiska anlag för primär laktosintolerans.

− Sverige är ett av de länder i världen med minst andel laktosintoleranta, ändå tror så många att de lider av laktosintolerans. Det visar hur viktigt det är att ta reda på vad magproblemen faktiskt beror på, säger Atrin Sahafi, specialistläkare inom magtarmsjukdomar och internmedicin samt medicinsk expert på Dynamic Code.

Den traditionella vården ger ofta råd om att utesluta mjölkprodukter i kosten i fyra veckor, för att därigenom dra slutsatsen om laktosintolerans. Men för att bli av med besvär som uppsvälld mage, diarré och magont behöver man ta reda på orsaken till magproblemen. Med rätt diagnos och behandling ökar förutsättningarna för att kunna utesluta allvarligare tillstånd och för att undvika att den dåliga maghälsan kvarstår.

− Det är naturligtvis mycket säkrare, enklare och snabbare att göra ett självtest som med hög säkerhet ger svar på primär laktosintolerans eller inte och därför förespråkar vi vikten av att testa först, säger Anne Kihlgren VD och grundare Dynamic Code.

Dynamic Codes självtest undersöker primär laktosintolerans som är den vanligaste formen av laktosintolerans. Företaget samarbetar med specialistläkare på Medicheck för diagnos, rådgivning och behandling av mage och tarmbesvär.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>