Enighet om nätläkarna – viktigt för vårdens utveckling
Hem Nyheter Enighet om nätläkarna – viktigt för vårdens utveckling

Enighet om nätläkarna – viktigt för vårdens utveckling

Publicerat av: Redaktionen

I dag beslutar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om en gemensam hållning kring digitala vårdbesök i primärvården.

Enighet om nätläkarna – viktigt för vårdens utveckling 2Innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L) och Stockholms läns landsting välkomnar en nationell enighet om såväl avgifter som teknik och vårdinnehåll.

– Vårdbesök via webben är en självklar service till patienterna i en modern hälso- och sjukvård. Det hade varit förödande om vi inte kunnat enas om en gemensam hållning från Sveriges sjukvårdshuvudmän. Ett första viktigt steg är att vi nu enas om en enhetlig lägsta patientavgift. Men minst lika viktigt är att vi får en samlad syn på tekniken, juridiken och det medicinska innehållet så att de digitala vårdbesöken kan fortsätta utvecklas och inkluderas som en självklar del av vårdutbudet, säger Daniel Forslund (L).

Oro har funnits för att nätläkarbesök utan patientavgift ska leda till överanvändning och undanträngningseffekter för de svårast sjuka patienterna. Liberalerna och Daniel Forslund vill betona behovet av långsiktigt hållbara regelverk kring tjänsternas innehåll, och har drivit på för att SKL skyndsamt ska enas om ett nytt nationellt regelverk för den digitala vården. Införandet behöver också löpande utvärderas och beforskas.

– Som patient ska jag kunna känna mig trygg med vad jag kan söka hjälp för på webben. Det är en stor frihet att kunna nå vården via en mobilapp, och den vård man får ska självfallet hålla lika hög kvalitet och patientsäkerhet som vid ett vanligt besök på en vårdcentral. Samma skyldigheter och möjligheter ska gälla för de digitala vårdaktörerna som för alla andra vårdgivare, understryker Daniel Forslund.

I Stockholms läns landsting får samtliga vårdcentraler sedan årsskiftet 2017/18 erbjuda videobesök med samma ersättning som ett fysiskt besök, och många vårdcentraler rullar nu ut nya digitala tjänster på detta område. Exempelvis har landstingets egna vårdcentraler inom SLSO utvecklat primärvårdsappen ”Alltid Öppet” där man i den första versionen kan boka besök och genomföra videobesök. Appen lanseras nu stegvis på landstingets samtliga vårdcentraler i takt med att den utvärderas och utvecklas.

Sjukvårdsdelegationen och styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) väntas under torsdag och fredag besluta:

  • att rekommendera alla landsting och regioner att tillämpa en gemensam lägstanivå på 100 kronor för patientavgifter för ett digitalt vårdbesök
  • att bredda arbetet med att se över inte bara de ekonomiska aspekterna, utan även de medicinska, juridiska och systempåverkande effekterna av digitala vårdbesök för att skapa långsiktigt hållbara regelverk för området.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>