Etiskt tillstånd erhållits för studie med VibroSense Meter vid kolorectalcancer i Skåne
Hem NYHETERCANCERVÅRD Etiskt tillstånd erhållits för studie med VibroSense Meter vid kolorectalcancer i Skåne

Etiskt tillstånd erhållits för studie med VibroSense Meter vid kolorectalcancer i Skåne

Publicerat av: Redaktionen

Den tidigare kommunicerade studien vid Onkologiska kliniken vid Skånes Universitetssjukhus har nu fått etiskt tillstånd.

Etiskt tillstånd erhållits för studie med VibroSense Meter vid kolorectalcancer i Skåne 2Syftet med studien är att undersöka till vilken grad VibroSense Meter kan användas för att upptäcka nervskador (neuropati) som uppstår vid behandling av kolorektalcancer med cellgiftet Oxaliplatin. 30 patienter kommer att ingå i studien och datainsamlingen beräknas vara klar i november 2018.

I en förlängning är målsättningen att ta fram en individanpassad behandling för att reducera eller förhindra uppkomst av nervskador med stöd av bolagets produkt VibroSense Meter.

Syftet med studien är att undersöka om VibroSense Dynamics metod, MultiFrekvens-Vibrametri (MFV), kan bli en god indikator för sensorisk neuropati vid Oxaliplatinbehandling och om MFV är bättre än de frågeformulär som används idag. Både händer och fötter skall undersökas med bolagets produkt och metod. I den etiska ansökan framhåller läkarna att ”tidig och säker detektion av neuropati skulle kunna spela stor roll för att minska förekomsten av permanenta skador hos patienter som genomgått Oxaliplatinbehandling”. Nästan 40 procent av patienterna får bestående skador efter 3-4 månaders behandling.

Oxaliplatin används ofta vid behandling av kolorektalcancer, cancer i tjock- och ändtarm, vilket är den tredje vanligaste cancerformen i världen. Cirka 6 000 nya fall av kolorektalcancer upptäcks i Sverige per år. Efter lungcancer är kolorektalcancer den vanligaste orsaken till dödsfall i cancer i Europa. Cellgiftet Oxaliplatin ger allvarliga biverkningar som kan ge permanenta skador, däribland sensorisk neuropati i händer och fötter.

VibroSense Dynamics meddelade i ett pressmeddelande den 22 januari 2018 att förberedelserna inför studien startat.

–   Studien är den tredje som startats på mindre än ett år inom området Chemotherapy Induced Neuropathy (CIPN), det vill säga nervskador orsakade av cellgiftsbehandling. Vi upplever ett markant ökat intresse hos onkologerna och jag är övertygad om att vår VibroSense Meter kan hjälpa läkarna att få bättre kunskap om nervskador kopplade till cellgiftsbehandling. Då antalet behandlingar med cellgifter ökar i absoluta tal, ser vi ett stor behov att förbättra dagens diagnostik av nervskador för att kunna optimera behandlingar med cellgifter, säger Toni Speidel, VD VibroSense Dynamics AB.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>