Hem NYHETER Ett års långtidsstudie på digital artrosbehandling gav överraskande stor symtomlindring

Ett års långtidsstudie på digital artrosbehandling gav överraskande stor symtomlindring

Publicerat av: Redaktionen

​En nyligen publicerad klinisk långtidsstudie visar att digital artrosbehandling halverade patienternas smärta och ökade den fysiska funktionen med 43%

Ett års långtidsstudie på digital artrosbehandling gav överraskande stor symtomlindring 2

Dagliga påminnelser har underlättat följsamheten, vilket förbättrar resultaten av behandlingen.

-Vi förväntade oss att patienterna skulle bli bättre, men att de blev så här bra överraskade oss. Enkelheten i att under lång tid fortsätta träna via appen är förmodligen en del av förklaringen till dessa goda resultat, säger Håkan Nero, forskare och fysioterapeut från Lunds Universitet.

499 patienter i åldern 56-68 år, varav majoriteten var kvinnor, med diagnostiserad knä- eller höftartros genomgick programmet i 6 månader. Av dessa fortsatte 138 individer programmet i ett år. Den digitala behandlingen innefattar aktiviteter som endast kräver fem till tio minuters aktivitet per dag. Varje vecka fick patienterna också rapportera den smärtan de upplevde och varannan vecka testa sin fysiska funktion.

Efter 6 månader, då patienterna använt appen i genomsnitt fem av veckans sju dagar, hade patienterna i genomsnitt minskat smärtan med 45% och ökat den fysiska funktionen med 43%. En förändring som medför att patienterna blir nöjda med sin livskvalitet och anser sig ha acceptabla symtom.

– Det som verkligen sticker ut är att resultaten såg lika bra ut efter 12 månader och att det inte skiljde sig inte åt mellan de med höft- eller knäartros, mellan kön eller mellan personer i olika åldrar säger Leif Dahlberg, medicinsk chef på Joint Academy och seniorprofessor vid Lunds Universitet.

-Traditionellt så brukar artros i höft vara svårare att behandla än knä, säger Håkan Nero.

Håkan Nero konstaterar vidare att i tidigare traditionella studier över cirka 3 månader har träningen utförts några gånger per vecka. Digital behandling möjliggör en väldigt hög följsamhet med kontinuerlig träning över lång tid tack vare dagliga påminnelser och att övningar kan göras var och när man vill. Resultat likt dessa kan påtagligt förändra hälsoläget för de miljontals människorna med artros i världen när kännedom om appen successivt ökar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>