Svenska kvinnor mår allt sämre visar jämförande europeisk undersökning
Hem UNDERSÖKNING Europeisk undersökning visar: Svenska kvinnor mår allt sämre

Europeisk undersökning visar: Svenska kvinnor mår allt sämre

Publicerat av: Redaktionen

En ny omfattande undersökning gjord bland kvinnor 16 till 59 år i sju västeuropeiska länder visar att kvinnor i Sverige rankar sitt välmående lägst.

En förklaring till den låga självskattningen kan vara att svenska kvinnor uppger att de är allt mindre benägna att lyssna på sin kropps signaler och vid behov uppsöka läkarvård.

Dessutom är antalet som uppger att de regelbundet går på medicinsk screening på nedåtgående i alla åldersgrupper.

Det självskattade välmåendet bland europeiska kvinnor skiljer sig åt på en rad områden. Bäst mår kvinnor i Portugal och Spanien, där 67% anger att deras generella välmående är bra, vilket ligger på samma nivå som när undersökningen gjordes 2017. Lägst andel välmående kvinnor har vi enligt undersökningen i Sverige (59%), följt av Storbritannien (61%), vilka båda ligger under genomsnittet. Siffrorna indikerar även att välmåendet bland svenska kvinnor har sjunkit sedan 2017, då siffran låg på 61%.

Kvinnor i Sverige sticker även ut genom att vara mindre hälsomedvetna och mindre benägna att uppsöka läkare, en negativ trend som har vuxit sig starkare de senaste fem åren. Endast 45% av de svenska kvinnorna svarar att de inte tvekar att uppsöka läkare vid behov, att jämföra med 61% för samtliga europeiska kvinnor som har svarat på undersökningen.

I Sverige är antalet kvinnor som uppger att de regelbundet genomgår medicinsk screening (exempelvis mammografi och gynekologisk cellprovtagning) på nedåtgående i samtliga åldersgrupper, från 55% 2017 till 51% 2022. Det är ett trendbrott mot övriga Europa där antalet kvinnor som regelbundet går på medicinsk screening de senaste fem åren ökat från 54% till 56%. Samtidigt svarar 40% av de svenska kvinnorna att de vill genomgå screenings oftare än de gör idag.

–Undersökningen sätter ljus på något mycket viktigt som vi har sett under lång tid, nämligen att svenska kvinnor i lägre grad söker medicinsk hjälp när de upplever sig ha besvär. Det kan vara en anledning till att de mår allt sämre i flera aspekter av sitt liv, som exempelvis inom sex och samlevnad. Välmående är ett begrepp som påverkas av flera faktorer, men vi ser att prioritering av sig själv genom ökad hälsomedvetenhet är ett viktigt steg mot ett bättre liv, säger Carina Sone, PR-chef på Gedeon Richter Nordics.

Familj och relationer stark påverkan

Den faktor som uppges påverka svenska kvinnors välmående mest är familjen, något som inte har förändrats nämnvärt sedan 2017 (23% 2022 respektive 24% 2017).

Svenska kvinnor mår allt sämre visar jämförande europeisk undersökning

Alla parametrar relaterade till kärlek och sexliv, till exempel tillfredsställelse över sexliv, sexuell aktivitet och kärlek till sin partner, skattar svenska kvinnor lägre än kvinnor i de övriga länderna som ingår i undersökningen. Svenska kvinnor uppger bland annat i lägre grad att de är nöjda med sitt sexliv och att sexlivet är fortsatt lika aktivt efter barn. Samtidigt svarar de att deras sexliv idag är till mindre glädje för dem än för 5 år sedan.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>