Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Hjälp oss rädda kvinnohjärtan Woman in Red till Ljusdal

8th mars 2018

Hjälp oss rädda kvinnohjärtan

Woman in Red till Ljusdal

Den 8 mars bjuder 1,6 & 2,6 miljonerklubben in till Woman in Red i Folkparken i Ljusdal. En kväll som sätter kvinnohjärtat i fokus och samlar in pengar till forskning. Kvällen innehåller föreläsningar om hjärthälsa och ny forskning. Stipendiaten Magnus Dalén, med dr, talar om betydelsen av könsskillnader vid hjärtkirurgi. Föreläsningar varvas med kulturinslag och musik.

Runt internationella kvinnodagen i mars anordnar 1,6 & 2,6 miljonerklubben den årliga kampanjen Woman in Red i 17 städer, för att uppmärksamma kvinnohjärtat och samla in pengar till klinisk forskning. Bakom kampanjen står 1,6 & 2,6 miljonerklubben tillsammans med insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa. Ökade forskningsanslag leder till att fler liv kan räddas och att mer kunskap om hjärthälsa kan spridas både till allmänheten och till yrkesverksamma.

Färsk statistik visar att svenska kvinnor med hjärtinfarkt inte får rekommenderad behandling och därför har högre dödlighet än män med hjärtinfarkt. Idag drabbas både äldre och yngre kvinnor av hjärt- och kärlsjukdomar. En sjukdom som är en vanligare dödsorsak än bröstcancer bland kvinnor. Trots detta bedrivs forskningen fortfarande utan tillräckligt könsperspektiv. Kunskapen om kvinnohjärtat är fortfarande otillräcklig, både inom forskning och bland allmänheten. Kvinnor och mäns hjärtan ser olika ut. Kvinnor med hjärtinfarkt har i vissa fall andra symtom än män. Det är fortfarande okänt att kvinnor, förutom de traditionella riskfaktorerna, har andra riskfaktorer såsom havandeskapsförgiftning, diabetes under graviditeten samt att sluta amma för tidigt. Trots detta är kvinnohjärtat underrepresenterat i kliniska studier och forskningen bedrivs i stor utsträckning på manshjärtat.

1,6 & 2,6 miljonerklubben samlar in pengar till förmån för forskning på kvinnohjärtat och delar årligen ut de insamlade pengarna som kommer från försäljning av pins, armband och gåvor. De insamlade medlen från Woman in Red går till insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa, som årligen delar ut stipendier till forskare inom området kvinnliga hjärt- och kärlsjukdomar. I år delas stipendierna ut den 12 mars på Oscarsteatern i Stockholm. Bakom Woman in Red står 1,6 & 2,6 miljonerklubben tillsammans med insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa.

PROGRAM LJUSDAL :

Dag: 8 mars kl 18.00-21.00

Plats: Restaurangen, Folkparken Ljusdal, Kyrksjönäsvägen 18, Ljusdal

Magnus Dalén, med dr och leg läkare vid hjärtkirurgiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet samt en av årets stipendiater: Betydelsen av könsskillnader vid hjärtkirurgi.

Marie Mian, författare: Vem är ansvarig för ditt liv, Min röda klänning – målbilden som förändrade mitt liv.

Bim Åkers, leg. dietist: Viktiga tankar om mat

Jonas Plonke Eriksson, musik och sång

Cia Olsson, konferencier och underhållare

Under kampanjmånaden i mars anordnar kampanjen Woman in Red events runtom i landet med seminarier om kvinnohjärtat, hälsa och livsstil samt underhållning.

Detaljer

Datum:
8th mars 2018
Evenemang Taggar:
, ,