Färre än väntat med misstänkt borrelia får diagnos
Hem NYHETER Färre än väntat med misstänkt borrelia får diagnos

Färre än väntat med misstänkt borrelia får diagnos

Publicerat av: Redaktionen

Hösten 2015 öppnades en mottagning för utredning av borrelia och andra fästingburna infektioner på Akademiska sjukhuset.

Färre än väntat med misstänkt borrelia får diagnos 1

Behandlingsbar borrelia har endast konstaterats hos sex av drygt 230 patienter som utretts på Akademiska sjukhusets specialmottagning sedan 2015.

Sedan starten har över 230 patienter utretts, men endast sex fall av behandlingsbar borrelia konstaterats.

– Det är betydligt färre patienter som fått diagnos av borrelia eller annan fästingburen infektion efter utredning än vi räknade med. Många har haft upprepade kontakter med sjukvården utan att få svar, med oro och försämrad hälsa som följd. När de får beskedet att de inte har någon behandlingsbar infektion kan många släppa misstankarna, säger Björn Olsen, professor och infektionsläkare, tillika medicinskt ansvarig för mottagningen.

Hos drygt hälften av patienterna som utretts på Akademiska sjukhuset har man konstaterat tecken på inflammation av oklar orsak. I några fall har andra diagnoser kunnat fastställas såsom MS eller ALS.

Bakgrunden till satsningen är att ett stort antal patienter lider av långdragna besvär av trötthet, huvudvärk samt led- och muskelvärk, som ofta misstänkt ha koppling till exponering för fästingar eller insekter, som kan sprida så kallade vektorburna infektioner. Ofta har man inte funnit någon säker förklaring till de långdragna, kroniska besvären, samtidigt som det kan vara svårt att utesluta samband med denna typ av infektioner.

Syftet med mottagningen har varit att erbjuda patienter med misstänkt fästingburen infektion en samlad specialistbedömning.

Målgruppen är patienter som haft långdragna besvär (minst 6 månader). För att bli utredd krävs remiss och misstanke om att man exponerats för fästingar. Vid mottagningen bedrivs flera forskningsstudier och ambitionen är att etablera ett nationellt kompetenscentrum för vektorburna infektionssjukdomar.

I Europa rapporteras årligen 85 000 fall av borrelia och 2 900 fall av fästingburen hjärninflammation (TBE) per år. Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att 17 procent av alla infektioner globalt är vektorburna, en siffra som förväntas stiga vid ett varmare klimat.

Den mest kända vektorburna sjukdomen i Sverige orsakas av borrelia, en bakterieinfektion som sprids via fästingar. Det vanliga är att man får ett ringformat eller ovalt hudutslag, och med antibiotikabehandling blir de flesta snabbt friska. Andra exempel på fästingburna infektioner är Rickettsia och Anaplasma.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>