Femtech-bolaget Momentus förbättrar nyblivna mammors hälsa
Hem Nyheter Femtech-bolaget Momentus förbättrar nyblivna mammors hälsa

Femtech-bolaget Momentus förbättrar nyblivna mammors hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Stockholmsbaserade femtech-bolaget Momentus, som gick igenom Sting Incubate 2021, tar in externt kapital för att accelerera sin tjänst för nyblivna mammors hälsa efter graviditet och förlossning.

Inom några veckor, helt utan marknadsföringsbudget, hade appen fler än 1000 nedladdningar.

Bland investerarna finns bland annat Avesina Group, Propel Capital och Mattias Weinhandls Pluscap.

Förlossningsvården lyckas inte ge nyblivna mammor den information de behöver för en bra hälsa efter graviditet och förlossning. Inom digitaliseringen av sjukvården är förlossningsvården fortfarande eftersatt vilket leder till att många söker sig till sociala plattformar för att hitta råd och stöttning. Den otillgängliga vården, felaktig information via sociala medier och en svårighet att veta vad som faktiskt är ett säkert råd gör att många går med besvär och oro helt i onödan.

Femtech-bolaget Momentus förbättrar nyblivna mammors hälsa

Momentus grundarteam

Momentus är en digital plattform som hjälper kvinnor med återhämtning, stöd och hjälp till rätt vård efter graviditet och förlossning. Genom evidensbaserad kunskap, digitala besök hos barnmorska och kurser framtagna av experter ger Momentus nyblivna mammor makt att ta kontroll över sin egen hälsa. Detta hjälper kvinnorna till en bätttre hälsa och snabbare återhämtning samtidigt som vården avlastas – en win-win för hela samhället.

Bakom idén står grundarna Maria Undén Morein, Rebecka Wedlund, Cajsa Schalling och Emma Aronsson. Maria har en bakgrund som läkare och styrelseledamot i Kvinnliga Läkares Förening, Rebecka som dataingenjör och entreprenör, Cajsa som läkare på kvinnokliniken på SÖS och Emma är förlossningsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Bolaget har under det senaste året byggt sin produkt, registrerats som vårdgivare hos IVO och kompletterat teamet med barnmorska och fysioterapeut specialiserad på kvinnohälsa. I november 2021 släpptes den första versionen av tjänsten i App Store och Google Play och redan innan nyår hade appen laddats ner mer än 1000 gånger. Nu satsar Momentus på en betalversion av sin tjänst och tar in 3.5 miljoner kronor i externt kapital.

Maria Undén Morein är läkare och VD på Momentus:
”Äntligen pratar vi om förlossningsskador och behov av stöttning efter en graviditet! Med dagens kris inom förlossningsvården känns det extra viktigt att kunna ge korrekt information och hjälp till återhämtning för nyblivna mammor. Det märks även på intresset bland investerare. Från början tänkte vi ta in 1,5–2 miljoner men valde att stanna på 3 miljoner och fick säga nej till flera.”

Föräldrar som får rätt information och stöd efter förlossningen blir tryggare, knyter an bättre till sina barn och känner mindre oro. Studier visar att de som upplever information och stöd som tillräckligt efter förlossning mer sällan söker akutvård.

Många kvinnor upplever att deras egen hälsa efter förlossning glöms bort och att deras problem inte tas på allvar. Trots att upp emot 90% av alla kvinnor upplever besvär när de fött barn vet de flesta inte vad som är normalt och när man bör söka hjälp. Grundarna bakom Momentus tröttnade på att kvinnor känner sig vilsna efter förlossningen. Momentus ger användaren lättillgänglig och medicinskt korrekt information om vad som händer med kroppen efter en förlossning och graviditet. Samhörighet med andra kvinnor i samma situation, och en trygghet i att du är viktig och att upplevelser och känslor, oavsett vilka de är, är okej.

“Först är det mage, mage, mage, sen är det bebis, bebis, bebis. Det finns ett stort behov av stöd och rådgivning för mamman under tiden efter förlossning och med Momentus finns nu det stödet enkelt tillgängligt digitalt“, avslutar Maria.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>