De kan vinna Vårdförbundspriset och bli Årets Vårdchef 2022
Hem EVENEMANG Finalister kan vinna Vårdförbundspriset och bli Årets Vårdchef 2022

Finalister kan vinna Vårdförbundspriset och bli Årets Vårdchef 2022

Publicerat av: Redaktionen

Nu har juryn för 2022 års Vårdförbundspris i samarbete med Folksam utsett tre finalister som har chans att uppmärksammas genom Vårdförbundspriset för sina insatser inom personcentrerad vård.

Den totala summan som delas ut är 500 000 kronor och juryn avgör hur de prispengarna fördelas.

De kan vinna Vårdförbundspriset och bli Årets Vårdchef 2022Finalisterna kommer ifrån Mölndal, Malmö och Östersund och arbetar inom kommunal psykiatri, onkologi och dialysvård. Finalisterna till Årets Vårdchef på 50 000 kronor finns i Linköping, Uppsala och Västerås och arbetar inom cancer- och lungsjukvård, äldreomsorg och kirurgi. Vinnarna tillkännages den 18 november klockan 14-16 under Vårdgalan på Oscarsteatern i Stockholm. På Vårdgalan koras även ”Årets Studenthandledare” som får 25 000 kronor.

Tre finalister till Vårdförbundspriset 2022 (totalt fördelas 500 000 kronor, juryn beslutar från år till år hur summorna fördelas)

Vårdförbundspriset i samarbete med Folksam är med prissumman 500 000 kronor ett av Sveriges största priser inom hälso- och sjukvårdsområdet. Priset ska premiera medlemmar som arbetar för en förbättring för patienter med hjälp av personcentrerad vård. De finalister som juryn utsett och som tävlar om Vårdförbundspriset år 2022 är, utan inbördes ordning:

Caroline Hjalmarsson, psykiatri inom kommunal hälso- och sjukvård, Mölndals kommun
caroline.hjalmarsson@molndal.se, 070-7646756, 031-3152479
Det krävs mod för att bryta tabun. Caroline har modet att ställa frågor om psykisk ohälsa, kompetensen att ta hand om svaren och förmågan att bemöta och vägleda människor när de är som mest sårbara. Med specialistkunskap och driv har hon utvecklat den personcentrerade vården inom kommunens vård- och omsorgsförvaltning. Hon har utbildat kolleger och utvecklat en metod för screening som underlättar möten mellan personal och patienter. Den samhällsekonomiska analys hon har gjort visar att vinsterna inte bara är patienternas, de närståendes och personalens. Arbetet bidrar till att kommunen som vårdgivare blir bra på mer än kroppslig hälsa. Vi ser fram emot att följa hur det implementeras och sprids till fler verksamheter.”

Jasmine Glantz, Cytostatikaprojektet, Onkologen SUS Malmö
jasmine.glantz@hotmail.com, 070-2071128
”Med stort hjärta och mängder av energi har vår kandidat lyckats vända en hel verksamhet – från turbulent till trivsam, från problematisk till personcentrerad. Hon driver projekt och bygger broar mellan kliniker och kolleger som gör det möjligt för svårt cancersjuka patienter att få både effektiv smärtlindring och vård i hemmet, med närhet till anhöriga under den sista tiden i livet. Genom att lyssna på svårt sjuka personers önskemål, genom att tänka utanför boxen och genom att vägra lyssna på ”så har vi alltid gjort”-röster har Jasmine förbättrat livskvalitet, skapat arbetsglädje och sparat resurser. Det är vård på patienternas villkor och kärnan i den personcentrerade vården.”

Dialysen Östersunds sjukhus, Region Jämtland Härjedalen
Kontaktperson Marina Förström, marina.forstrom@regionjh.se, 063-153242
”I en till ytan stor region med bara ett sjukhus är utmaningarna många. För patienter som kan behöva resa 30 mil – enkel resa – för att få vård är det stort att erbjudas behandling i hemmet. Genom att implementera ny teknik i form av en digital plattform, där behandlingar kan utvärderas och justeras på distans, har vår kandidat bidragit till att öka andelen patienter med hemdialys från 15 till 60 procent. Här pratas inte bara om digitalisering – här används möjligheterna för att på riktigt främja en personcentrerad vård. Genom samverkan med njursviktssjuksköterska, kirurg och kommunal vård har regionens dialyspatienter numera fast vårdkontakt, färre sjukhusresor och en ökad livskvalitet. Med mod att säga ”prova” när andra säger ”omöjligt” fortsätter teamet mot målet att skapa en egenvårdsenhet som utvecklar dialysvården vidare.”

Tre finalister i Årets Vårdchef 2022 (50 000 kronor)

 

Priset går till en vårdchef som på ett föredömligt sätt utvecklar hälso- och sjukvårdens ledarskap och därmed bidrar till att föra medarbetarskapet framåt i sin verksamhet. De finalister som juryn utsett och som tävlar om priset som Årets Vårdchef är, utan inbördes ordning:

Anette Grahn, verksamhetschef cancer- och lungsjukvårdsenheten, Universitetssjukhuset i Linköping, region Östergötland
anette.grahn@regionostergotland.se, 070-2202142
”Den här verksamhetschefen har haft modet att bryta barriärer. Hon har sammanfört två avdelningar till en klinik och till slut fått olika professioner att samsa och samarbeta. Medarbetare och chefer har prövat av en ifrågasatt omorganisation, en farlig pandemi och ett riskfyllt bakterieutbrott. Men med ett omvårdnadsinriktat ledarskap har hon genomfört ett paradigmskifte på kliniken. En stark ledare som har lyft fram omvårdnadsvetenskapen och i en konservativ sjukhusmiljö lyckats ersätta hierarkier och stuprörstänkande med ett personcentrerat arbetssätt. Hon har genom att bekräfta och lyfta medarbetare skapat en förtroendefull arbetsmiljö där samarbete har blivit ett honnörsord.”

Jenny Grälls, enhetschef, Ersta Diakoni, Juliahemmet, Uppsala
Jenny.Gralls@erstadiakoni.se, 073-1577440
”Denna finalist är specialist både på livets början och på livets slut. Personcentrerat ledarskap för henne är att se medarbetares svagheter, styrkor och behov. Och att ha förmågan att stötta där och när det behövs. Hon brinner för mellanmänskliga möten och väjer inte för de svåra existentiella samtalen. Hennes styrka är att våga tänka och agera utanför boxen. Hon har varit med och startat ett idéburet äldreboende där kompetent personal, nöjda boende – och deras närstående – tillsammans skapar en vårdmiljö där man trivs. Professionalism, engagemang och arbetsglädje är en kombination som gör att hon inte bara lyckas rekrytera utan också behålla medarbetare. En stolt chef – och vi förstår varför.”

Tina Gustafsson, enhetschef, avdelning 8 kirurgkliniken Västmanlands sjukhus, Västerås
tina.gustafsson@regionvastmanland.se, 070-8845754
”Hon har blick för hur medarbetare mår, öra för deras behov och förmåga att stötta och vägleda där det behövs. Hon är en chef som skapar trygghet och får medarbetare att växa. Med kompetensutveckling, nya mötesformer och förändrade rondrutiner tydliggör hon roller och skapar delaktighet. Hon har mött motstånd, men med ett självförtroende som påminner om Pippi Långstrumps säger hon: ”Det här har jag aldrig provat. Det klarar jag säkert.” En chef som ser vilken medarbetare som passar in var i det pussel som en verksamhet är. Avdelningen har blivit en attraktiv arbetsplats där medarbetare vill stanna och där trivsel och kompetens visar sig i ökad patientsäkerhet och bättre ekonomi.”

Vinnarna tillkännages den 18 november klockan 14-16 under Vårdgalan på Oscarsteatern i Stockholm. Galan direktsänds via Vårdförbundets YouTube och Facebook Live.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>