Ny teknik ska öka tryggheten för Nackas äldre
Hem NYHETERIT-LÖSNING Ny teknik ska öka tryggheten för Nackas äldre

Ny teknik ska öka tryggheten för Nackas äldre

Publicerat av: Redaktionen

Nacka kommun inför teknik som ger äldre som bor hemma en tryggare och mer flexibel vardag. Avtalet som skrivs med Tieto är det första i sitt slag i Sverige.

Det unika i avtalet som Nacka kommun nu skriver med Tieto är att man utgått från de funktioner och tjänster som behöver upphandlas istället för specifika produkter. Innan Ny teknik ska öka tryggheten för Nackas äldre 2upphandlingsförfarandet inleddes fanns ingen leverantör som kunde leverera den helhet som kommunen efterfrågade.

– Vi vill ge äldre en trygg och säker tillvaro där de själva har kontroll över de tjänster de behöver. Avtalet innebär att vi får tillgång till modern välfärdsteknik samtidigt som individen och dess anhöriga får den flexibilitet de önskar och stora valmöjligheter, säger Anne-Lie Söderlund, socialdirektör i Nacka kommun.

Mobila larm och digitala påminnelser

Det nya avtalet ger äldre som bor hemma möjlighet att få digital tillsyn, digitala påminnelsehjälpmedel och mobila trygghetslarm. En person som har tillsyn exempelvis tre gånger under en natt, kan välja att två av de tillfällena utförs digitalt och ett på traditionellt vis. Digitala påminnelsehjälpmedel kan påminna om medicinering och varna om att en spisplatta är på eller att ytterdörren lämnats öppen. Mobila trygghetslarm ger möjlighet att bära larmet med sig. Vid behov kan den äldre larma och få direktkontakt med natt- och larmpatrull som åker dit och hjälper till.

Äldres behov i fokus

– Vi valde att samla ett antal leverantörer för dialog och workshop kring vilken teknik som finns tillgänglig i dag och vilka behov vi ser för våra äldre framöver. När anbudstiden gått ut kunde vi konstatera att vi fått in 12 anbud – på en marknad som fram till dess inte hade existerat, säger Sebastian Nordgren, chef för inköpsenheten i Nacka kommun.

Tjänsterna kommer att finnas tillgängliga från och med hösten 2017. Avtalet med Tieto gäller i två år med möjlighet till förlängning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>