Hem NYHETER Folktandvården testar screening för att förebygga muncancer

Folktandvården testar screening för att förebygga muncancer

Publicerat av: Redaktionen

I ett pågående forskningsprojekt på Folktandvården Stockholm testas nu provtagning av misstänkta förändringar i munnen med hjälp av smidiga borstprov och artificiell intelligens, AI.

Folktandvården testar screening för att förebygga muncancer 2

Christina Runow Stark är tillsammans med Jan-Michaél Hirsch projektledare för Folktandvården Stockholm och Uppsala universitet. Foto: Anna Molander

Målet är att tidigt hitta och förebygga cancer i munhålan.

– Ett spännande folkhälsoprojekt där forskning, samverkan och digitalisering bryter ny mark och kan bidra till att vi inom tandvården tidigt kan identifiera patienter med risk för muncancer. Ökad livskvalitet för individ och närstående samt en bättre folkhälsa är några av de vinster vi hoppas på, säger Eva Ljung, vd på Folktandvården Stockholm.

Cancer i munhåla och svalg är betydligt vanligare än flera andra typer av cancer, till exempel underlivscancer som förebyggs med nationell screening sedan många år. Däremot saknas det idag screening-program för att tidigt upptäcka muncancer. Antalet fall ökar, främst hos yngre personer där cancern orsakats av humant papillomvirus (HPV).

Munhålan är lätt att undersöka och ta prov ifrån, och drygt 80 procent av den vuxna befolkningen besöker tandläkare regelbundet. I en pågående forskningsstudie testas screening nu i tandvården för att tidigt kunna diagnosticera förändringar som på sikt kan utvecklas till munhålecancer och därigenom rädda liv.

Det är Folktandvården i Stockholm och Dalarna som deltar i studien med tandhygienister och tandläkare inom allmäntandvården. Genom att använda en borste istället för biopsi, där man tar en liten bit vävnad från patientens mun, blir provtagningen smärtfri, billigare och enklare för patienten.

Forskningsprojektet ska visa om metoden avlastar specialisttandvården och framförallt om vi lyckas identifiera de patienter som löper risk för att utveckla munhålecancer. En tidig diagnostik av oral cancer är av stor betydelse för behandling och överlevnad.

Screening med borstmetod och AI

Med screening i form av ett borstprov, automatiserad diagnostik och artificiell intelligens för cellanalys är förhoppningen att minska antalet fall av oral cancer. Borstmetoden är robust, enkel, icke-invasiv, automatiserad för HPV-diagnostik och cytologi samt använder AI-förklarande, så kallad deep learning-teknik, för att upptäcka malignt associerade cellförändringar.

Samverkansprojekt som presenteras 13–15 november

Forskningsprojektet ”Screening för oral hälsa i allmäntandvården – ett led i cancerprevention” är en samverkan mellan Folktandvården Stockholm, Region Dalarna, Karolinska Institutet, Karolinska universitetssjukhuset, Centrum för bildanalys vid Uppsala universitet och SciLifeLab, ett nationellt center för molekylära biovetenskaper som drivs av Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet.

Projektledare för Folktandvården Stockholm och Uppsala universitet är Jan-Michaél Hirsch, professor emeritus och Christina Runow Stark, medicine doktor.

Projektet presenteras på Odontologiska Riksstämman och mässan Swedental den 13–15 november 2019, på upplevelseytan ”Future Lab Health” som är öppen för alla riksstämmans besökare och mässbesökare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>