Hem NYHETERFORSKNING Förlossningen på Akademiska ökar samvård av mamma och barn

Förlossningen på Akademiska ökar samvård av mamma och barn

Publicerat av: Redaktionen

Forskning visar att det finns många fördelar med att vårda nyfödda hud mot hud. Det är bland annat positivt för temperaturreglering, näringsintag, amning och andra parametrar.

Förlossningen på Akademiska ökar samvård av mamma och barn 3I december införde förlossningen på Akademiska en ny rutin som innebär att man undviker separation de första timmarna och ger mer stöd i förlossningssalen, även andningsstöd.

– Det viktigaste syftet är att minska separationen mellan mor och barn de första viktiga minuterna och timmarna i barnets liv, framförallt för att underlätta barnets anpassning till livet utanför mamman och snabbare återhämtning från eventuella andningsstörningar, säger Hanna Waernér, biträdande verksamhetschef för kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset, och fortsätter:

– Vi vet att separation mellan mor och barn de första 18 timmarna efter förlossningen påverkar anknytning, amning och hur väl mamman bearbetar sin förlossning efteråt. Kvinnor som separerats från sitt barn de första timmarna må ibland dåligt över detta tiden efter förlossningen och kan behöva mycket stöd för att reparera skadan. Ökad samvård skapar bättre förutsättningar för en god upplevelse av förlossningen för båda föräldrarna.

Tidigare togs alltid barn i behov av andningsstöd ut till barnrummet för att få den hjälpen av barnmorska, undersköterska och ibland även barnläkare.

– Tanken är att nyfödda i högre utsträckning ska få den hjälpen inne på förlossningssalen, på mammans bröst, utan att behöva separeras från sin mamma, förklarar Hanna Waernér.

Projektet ”Ökad samvård” har drivits i samarbete mellan förlossnings- och neonatalvården på Akademiska sjukhuset. I mitten av december var all utrustning på plats, rutinerna framtagna och personalen utbildad.

Enligt Hanna Waernér finns en samsyn kring fördelarna med minskad separation. Det har sedan länge varit ett verksamhetsmål inom obstetriken, den övergripande enhet som ansvarar för vård till kvinnor under graviditet, förlossning och eftervård. Inom neonatalvården har hud mot hud-vård varit rutin för barn som fötts för tidigt sedan 1980-talet. Den så kallade Kängurumetoden. innebär att det nyfödda barnet bärs i en sele tätt intill någon av föräldrarna merparten av dygnets timmar.

– Sedan den nya rutinen infördes har ett flertal barn kunnat vara kvar inne hos mamman (föräldrarna). Ambitionen är att vi successivt ska kunna ge mer och mer stöd till barnet inne på förlossningsrummet istället för att separera familjen genom att förflytta barnet till nyföddhetsavdelningen. Nu kommer personal från nyföddhetsavdelningen kunna

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>