Forskare från KI får nu stipendium för forskning inom akut myeloisk leukemi
Hem NyheterForskning Forskare från KI får nu stipendium för forskning inom akut myeloisk leukemi

Forskare från KI får nu stipendium för forskning inom akut myeloisk leukemi

Publicerat av: Redaktionen

The Incyte Nordic Grant for Hematological Research går i år till forskning inom akut myeloisk leukemi, AML.

Stipendiet är på totalt 40 000 US dollar och delas mellan forskarna Huan Cai på Karolinska Insititutet och Suvi Douglas på universitetet i Helsingfors.

Akut myeloisk leukemi, AML, drabbar cirka 350 vuxna i Sverige årligen. Huan Cai utgår i sin forskning från utmaningen med läkemedelsresistens vid behandling av AML, vilket kan leda till att patienter inte får förväntad effekt av behandlingen eller återfall. Han konstaterar att det finns ett stort behov av mer effektiva metoder för behandling av AML.

–Målet med vår forskning är att utveckla en ny behandlingsmetod med minskad återfall och dödlighet för patienter med AML. I våra studier hittills har vi kunnat identifiera en viktig molekyl som kan hämma AML-utveckling hos möss och som förhoppningsvis även kan uppnå terapeutisk effekt i mänskliga miljöer, säger Huan Cai.

Forskare från KI får nu stipendium för forskning inom akut myeloisk leukemi

Huan Cai

Hittills har Huan Cai och hans forskarkollegor på KI gjort studier på möss där man bland annat identifierat en viktig molekyl (protein/peptid), Lama4. I tidiga studier har avsaknad av Lama4 visat sig påskynda progression samt återfall av AML-initierande stamceller.
I nästa steg av forskningen vill de se huruvida det finns olika molekylära vägar i den extracellulära miljön kopplat till Lama4 och som skulle kunna utgöra ett mål för behandlingen. Man vill också se om Lama4-proteiner i sig skulle kunna ha en terapeutisk effekt på AML-initierande stamceller. Studier kommer att göras på möss och i in vitro-miljö.

–Att ha fått The Incyte Nordic Grant for Hematological Research har stor betydelse för mig som är ganska ny inom det här området. Jag började forska om AML först när jag kom till Sverige och Karolinska institutet för två år sedan, berättar Huan Cai, som tidigare har studerat ateroskleros i Köpenhamn.

Huan Cai delar stipendiet med Suvi Douglas på universitetet i Helsingfors. Hon håller just nu på med en avhandling om genetiska faktorer som predisponerar för hematologisk cancer.

Incyte delar varje år ut stipendiet The Incyte Nordic Grant for Hematological Research för framstående forskning inom hematologiska sjukdomar i Norden.

–Vi är väldigt glada över att på detta sätt kunna stötta denna mycket viktiga forskning. Att hitta nya sätt att behandla AML är ytterst angeläget för att kunna minska dödligheten hos dessa svårt sjuka patienter, säger Erik Fromm, landschef Incyte Biosciences Nordic AB.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>