Forskare i Älta: Påverkar vår kondition insjuknande och död i covid-19?
Hem COVID-19 Forskare i Älta: Påverkar vår kondition insjuknande och död i covid-19?

Forskare i Älta: Påverkar vår kondition insjuknande och död i covid-19?

Publicerat av: Redaktionen

Idag rekommenderas regelbunden fysisk aktivitet vid en rad olika sjukdomstillstånd.

Forskare i Älta: Påverkar vår kondition insjuknande och död i covid-19?

Elin Ekblom Bak

Nu undersöker docent Elin Ekblom Bak i Älta sambandet mellan fysiskt aktivitetsmönster och kondition hos patienter med hjärt-kärlsjukdom eller covid-19.

Studiens resultat kommer att öka kunskapen och därmed bidra till utformningen av specifika rekommendationer för fysisk aktivitet. Projektet har stöd från Hjärt-Lungfonden.

Efter det senaste årets insamlingsarbete har Hjärt-Lungfonden delat ut 298 miljoner kronor till svensk forskning inom hjärta-, kärl- och lungsjukdomar. Totalt 216 anslag har delats ut under året.

– Det är oerhört angeläget att forskningen får fortsätta att rädda liv och ge människor friska levnadsår. Det gäller oss alla. Vi vill därför tacka alla givare som fortsätter att bidra till livsavgörande genombrott, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

I Sverige lever över 2 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Cirka 1,3 miljoner människor i Sverige lever med någon form av lungsjukdom, till exempel astma eller KOL. Hjärt-kärlsjukdom, till exempel stroke, hjärtinfarkt och plötsligt hjärtstopp är fortfarande Sveriges största dödsorsak.

Fakta om projektet

Elin Ekblom Bak, docent i idrottsvetenskap, Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm. Bosatt i Älta. Beviljad 1 200 000 kronor över tre år till sitt forskningsprojekt från Hjärt-Lungfonden.

Idag rekommenderas regelbunden fysisk aktivitet vid en rad olika sjukdomstillstånd. Trots detta saknas i dagsläget till stor del kunskap om hur en förändring av olika delar av det fysiska aktivitetsmönstret och konditionen i vuxen ålder påverkar insjuknande, återinsjuknande och död i hjärt-kärlsjukdom.

Syftet är att studera betydelsen av fysiskt aktivitetsmönster och kondition, samt förändringar av dessa, för insjuknande, återinsjuknande och död i hjärt-kärlsjukdom hos män och kvinnor i olika åldrar. Ett ytterligare syfte är att studera sambandet mellan fysiskt aktivitetsmönster och kondition i relation till insjuknande, intensivvård och död i covid-19.

Studierna baseras på en befintlig databas med 420 000 hälsoprofilbedömningar (HPB). En HPB innebär att individen svarar på en enkät rörande fysisk aktivitet, stillasittande, motionsvanor samt andra levnadsvanor. Därtill registreras längd, vikt, midjemått, blodtryck, diabetes, medicinering och kondition. Genom att koppla HPB data till data från nationella register ges en unik möjlighet att undersöka sambandet mellan fysiskt aktivitetsmönster och kondition till hjärtkärlsjukdom och covid-19. Studiens resultat kommer att öka kunskapen och därmed bidra till utformningen av specifika rekommendationer för fysisk aktivitet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>