En gratisapp som mäter konditionen när du vill utan att behöva åka in till sjukhus.
Timed walk har utvecklats av forskaren Dario Salvi och har väckt stort intresse i Coronatider.
–Brukaren kan gratis ladda ner appen till sin telefon och sedan med hjälp av GPS mäta hur lång distans han eller hon går på till exempel sex minuter, säger Dario Salvi.
Det började när Dario Salvi arbetade med teknikutveckling kring mobil hälsa vid the Oxford Institute of Biomedical Engineering. En kardiolog vid en klinik som behandlar en lungsjukdom som innebär att lungornas blodkärl blir för trånga, bad Dario Salvi ta fram en app.
Mäter konditionen
–Sexminuterspromenaden är ett standardtest som togs fram i USA och används vid en mängd sjukdomstillstånd för att mäta konditionen. Patienten får gå fram och tillbaka i en korridor och sjukvårdspersonal mäter hur många meter det blir på sex minuter, säger Dario Salvi.
Fördelarna var uppenbara: patienten får möjlighet att göra testet hemma istället för på sjukhus, när och hur ofta hen kan och vill. Dario Salvi, som är specialiserad på mjukvaruteknik samt prototyper för hårdvara för hälso- och sjukvård, utvecklade den GPS-baserade Timed walk, gjorde tester och publicerade ett paper. Han slutade vid institutet, flyttade till Malmö och arbete vid Internet of Things and People, IoTaP, Malmö universitet. Sedan kom Corona.
–Sjukhusen ville förstås ha så få patienter som möjligt dit när Coronan kom. Jag hade publicerat mitt paper om appen när folk började ringa från Kanada, Australien, Irland, USA, Storbritannien, från sjukhus och läkemedelsbolag, säger Dario Salvi.
Appen testas på flera håll
Den första appen var knuten till projektet i Oxford. Dario Salvi bestämde sig för att göra ny, lite enklare och helt gratis version och släppa den via IoTap. Därmed släppte han också algoritmen bakom Timed Walk fri för andra att utveckla vidare. Appen testas bland annat av Kings College och Oxford I England, University of British Columbia, Kanada, University of Pennsylvania, USA, och av läkemedelsbolag.
–Kardiologen i Oxford har skickat den till kollegor, och jag vet det även finns intresse på Skånes universitetssjukhus, säger Dario Salvi som gärna delar med sig av sina innovationer.
–Även när detta är över kan det finnas behov av lösningar på distans och att kunna dela information med sin läkare.
Mobilbaserad forskning kring hälsa
Dario Salvi och IoTap utvecklar nu en plattform för mobilbaserad forskning kring hälsa, Mobistudy, som skapades i Oxford. Plattformen ska fungera som en testbädd för olika teknologier som kan användas inom sjukvården.
–Det kan vara bärbara enheter som smarta klockor och motionsarmband. Man skulle till exempel under en månad kunna jämföra antalet steg som en sådan klocka registrerar med sexminuterspromenaden. Blir det jämförbart kan du sluta med sexminuters kollen. Det blir ett friare sätt att mäta hur du mår, säger Dario Salvi.