Forskning för bättre behandling vid leukemi får anslag från Lundbergs Forskningsstiftelse
Hem NYHETERFORSKNING Forskning för bättre behandling vid leukemi får anslag från Lundbergs Forskningsstiftelse

Forskning för bättre behandling vid leukemi får anslag från Lundbergs Forskningsstiftelse

Publicerat av: Redaktionen

Forskargruppen som leds av Jenny Hansson, biträdande universitetslektor vid Avdelningen för molekylär hematologi, Lunds universitet har beviljats ett anslag på 5 miljoner kronor från IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.

Forskning för bättre behandling vid leukemi får anslag från Lundbergs Forskningsstiftelse 1

Jenny Hansson

För anslaget ska en ny masspektrometer införskaffas vilket möjjliggör en snabbare och känsligare analysmetod. I forskningen studeras proteiner som bildas vid leukemi hos barn och vuxna och vad som bryter det normala mönstret.

Tidigare känt är att det finns skillnader i vilka gener som är aktiva vid blodcellsbildning hos foster repektive vuxna. Jenny Hanssons forskargrupp har kunnat visa att detta också avspeglas i vilka proteiner som bildas. Nu vill de gå vidare och i detalj undersöka skillnaderna och hur dessa kan påverka utvecklingen av leukemi hos barn och vuxna.

Av särskilt intresse är posttranslationell modifiering vilket innebär modifieringar av proteinet som sker efter det att aminosyrakedjan är bildad. En modifiering som kan vara särskilt aktuell när det gäller leukemier är hur cellerna tar hand om oxiderade proteiner.

Det som händer med ett oxiderat protein kan vara att det antingen repareras eller, om det är tillräckligt oxiderat för att vara utom räddning, att det får en annan funktion eller bryts ner. Det är särskilda  typer av proteiner som har förmågan att ta bort oxidation och alltså reparera skadade proteiner.

”Jag skulle framför allt vilja ta reda på hur man skulle kunna behandla barn och vuxna olika. Man tänker idag inte på leukemi hos barn och vuxna som olika sjukdomar men det kanske man egentligen borde göra. Det finns olika former som är olika aggressiva hos barn och vuxna som skulle kunna bero på att det är olika gener som är aktiva, men man vet inte. Det skulle också kunna bero på skillnader i det oxidativa skyddet, men detta är fortfarande spekulation,” säger Jenny Hansson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>