Hem NyheterForskning Första kliniska studien på covid-19 igång i Västerbotten

Första kliniska studien på covid-19 igång i Västerbotten

Publicerat av: Redaktionen

Nu startar Region Västerbotten och Umeå universitet sin första kliniska studie på covid-19.

Första kliniska studien på covid-19 igång i Västerbotten 4Studien är ett samarbete mellan forskare inom infektion, virologi, lungmedicin, pediatrik och molekylärbiologi.

Målet är att lära sig mer om sjukdomsförloppet, varför sjukdomen slår så hårt mot vissa individer samt kartlägga immunitet.

Kunskapen om den nya coronavirussjukdomen covid-19 är idag mycket liten. Det saknas kunskap kring hur viruset påverkar individerna och deras immunförsvar vilket gör det mycket svårt att välja behandling. Forskarna i Umeå vill med studien CoVUm studera vad som sker i mötet mellan virus och patient och varför vissa får en mild variant medan andra blir allvarligt sjuka.

– Av naturliga skäl finns det extremt lite data från människor med covid-19-infektion. Ju mer vi vet om mötet mellan virus och patient desto bättre kan vi förutse rätt behandling och läkemedel, säger Alicia Edin, ST-läkare inom anestesi- och intensivvård och en av forskarna i studien.

Studien har en bred ansats och kommer studera sjukdomsförlopp, allmänt utfall och även immunitet med upp till fem års uppföljning. Både inneliggande patienter och patienter som testas och sedan skickas hem följs upp.

För att minska påverkan på vården innebär studien endast utökad provtagning för de inneliggande patienterna och inte utökad provtagningsfrekvens. Uppföljning kommer till stor del ske separat på Kliniskt forskningscentrum inom Region Västerbotten.

– Målet är att bygga upp en bred biobank och följa upp hur covid-19 påverkar patienterna på lång sikt bland annat rörande lungfunktion, neurologiska besvär och immunitet – både till vilken del och hur lång tid man kan räknas som immun, säger Johan Normark, specialistläkare i infektionssjukdomar vid Norrlands universitetssjukhus och huvudprövare för studien.

Studien är den första kliniska, patientnära studien på covid-19 som startar upp i Region Västerbotten. Forskare och huvudmän har arbetat hårt för att forskning på covid-19 ska komma igång så snabbt som möjligt.

– Det är oerhört viktigt att vi bedriver den här typen av forskning för att förstå sjukdomsmekanismerna kring covid-19 och därmed kunna utveckla effektiva behandlingar, säger Clas Ahlm, FoU-direktör inom Region Västerbotten och professor och överläkare vid Institutionen för klinisk mikrobiologi.

Studien CoVUm finansieras bland annat av SciLife och Umeå universitet står som huvudman. Samarbete planeras med andra regioner i landet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>