Hem NYHETER Första vårdgivaren i unikt brittiskt nätverk för digital patologi nu live med Sectras lösning

Första vårdgivaren i unikt brittiskt nätverk för digital patologi nu live med Sectras lösning

Publicerat av: Redaktionen

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) har installerat sin mjukvara hos Leeds Teaching Hospitals.

Första vårdgivaren i unikt brittiskt nätverk för digital patologi nu live med Sectras lösning 3De är först ut av sex brittiska vårdgivare som ingår i det regionala projektet Northern Pathology Imaging Co-operative (NPIC), och banar därmed väg för ett av de mest sofistikerade och sammankopplade patologi-initiativen i världen. Sectras lösning stöttar projektet som nu digitaliserar, kopplar ihop och tillämpar artificiell intelligens inom patologiverksamheten i norra England.

Leeds Teaching Hospitals började använda Sectras lösning för medicinsk bildhantering i oktober vilket innebär att patologerna nu kan granska vävnadsprover digitalt oavsett var de befinner sig. Då många patologavdelningar fortfarande är beroende av mikroskop och fysiska glas kommer det nya systemet göra det möjligt för patologer att arbeta snabbare samtidigt som det blir enklare att samarbeta med kollegor. Därmed står man bättre rustad för att kunna möta det ökade behovet inom patologi.

De kommer också, tack vare det leverantörsneutrala multimediaarkivet (VNA) som Sectra levererar, få ett gemensamt bildarkiv vilket underlättar samarbete då bilder lagras på ett och samma ställe. Det gör det också möjligt att skapa en AI-plattform som i sin tur är kritisk för att förbättra diagnostisering av cancer och andra sjukdomar.

– Leeds är först ut av våra sex sjukhus att digitalisera patologavdelningen fullt ut. Tillsammans moderniserar vi vår patologihantering med målet att den på sikt ska bli en av de mest avancerade och sammankopplade i världen. Vi hoppas även att vi kommer kunna dela med oss av våra erfarenheter till andra aktörer både inom och utanför NHS, säger Darren Treanor, chef för NPIC och patolog på Leeds Teaching Hospitals. Han fortsätter:
– Dagarna är räknade för fysiska glas, papper och penna. Ett digitalt arbetsflöde gör att vi kan arbeta mer strukturerat och därmed erbjuda bättre vård till våra patienter.

Ytterligare synergieffekter är att vänta senare under året då fler sjukhus inom projektet kommer att börja använda Sectras system. Projektet är en del av ett samarbete mellan näringslivet, NHS och akademin, och finansieras av UK Research and Innovation – vilket tillkännagavs 2018.  Projektet syftar till att sammankoppla patologtjänster inom regionen med hjälp av modern teknik, med målet att det ska leda till en total digitalisering av laboratorierna som finns till för regionens tre miljoner invånare. Detta kommer i sin tur förenkla samarbetet kring resursfördelning och arbetsbelastning samt tillgången till specialister vars expertis kan behövas med kort varsel.

– Digital patologi är så mycket mer än att bara ersätta mikroskop med datorer. Det handlar om att fundamentalt ändra hur vi kopplar samman patologtjänster mellan regioner och över hela landet, så att vi kan arbeta smartare med snabbare diagnoser och därmed nyttja våra värdefulla patologer på bästa möjliga sätt. Här är NPIC i absolut framkant, säger Jane Rendall, vd för Sectra i Storbritannien.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>