Framtidens boende för seniorer
Hem Nyheter Framtidens boende för seniorer

Framtidens boende för seniorer

Publicerat av: Redaktionen

Inomhuspromenader, en magisk spegel, världens första äldremanikiner och mystiska naturvarelser.

Framtidens boende för seniorer 3Det är en del av resultaten i EU-projektet BaltSe@nioR, där Högskolan i Skövde har deltagit.
– Det här skapar förutsättningar för att kunna möta välfärdsutmaningen med en åldrande befolkning på bästa sätt, säger projektledaren Lotten Svensson.

Under tre år har forskare, företagare och studenter från nio olika länder runt Östersjön samarbetat för att ta fram innovativa lösningar inom möbler och inredning, i syfte att förbättra vardagslivet för en åldrande befolkning i Östersjöregionens.

– Vi vill säkerställa att man har ett bra liv ända upp till 100 år. Att möbler och interiör fungerar, säger Lotten Svensson, projektledare för det svenska teamet och lektor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.

Robot som larmar

Olika prototyper har tagits fram, bland annat en robot som larmar efter hjälp om någon har ramlat, en stol med sensorer som analyserar hälsotillstånd efter hur möbeln belastas, en äldredräkt, en ”magisk” spegel som kan räkna ut om något inte står rätt till baserat på vanemönster och individanpassade handtag för luckor och skåp.

På Högskolan i Skövde har en virtuell lägenhet skapats med världens första seniormanikiner, som visar seniorers rörelsemönster och som kan användas av företag som vill producerade möbler anpassade för seniorers behov.

Lägenheten kommer att finnas tillgänglig i det virtuella bibliotek som har byggts upp för att bli en samlingsplats för företag, studenter, forskare och andra som är intresserade av ämnet. Biblioteket är gratis att ansluta sig till.

BaltSe@nioR kan också presentera ett förslag på en helt ny frivillig säkerhetsmärkning för möbelindustrin, tänkt att användas på möbler och inredning anpassad för seniorers behov. I det första skedet ligger fokus på en gemensam säkerhetsstandard för stolar.

BaltSe@nioR har också varit med i byggandet av Skaraborgs hälsoteknikcentrum på Högskolan i Skövde, där en tillgänglighetsanpassad testlägenhet har byggts, för testande av prototyper kan prövas i en naturlig hemmiljö.

Turnerande fotoutställning

Ett marknadsföringskoncept för möbelföretag har tagits fram och en fotoutställning har skapats, som just nu turnerar runt i Skaraborg, med en sagoliknande historia kring skogens mystiska varelser, ekens uråldriga kunskap och gemenskap över generationsgränserna.

– Det är ett berättande kring hur trähantverk utvecklas och om kunskapen som finns runt Östersjön, säger Lotten Svensson.

Projektet avslutas den 30 april 2019 och redan nu har BaltSe@nioR 2.0 startat, där fokus kommer att ligga på offentliga miljöer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>