Hem NYHETERFORSKNING Framtidens vårdbehov – tillsammans mot smarta digitala arbetssätt

Framtidens vårdbehov – tillsammans mot smarta digitala arbetssätt

Publicerat av: Redaktionen

Den 19 september står framtidens vårdbehov i fokus när Forskning- och Utvecklingscentrum vid Skaraborgs Sjukhus och Högskolan i Skövde anordnar en rad seminarium i digitaliseringens tecken.

Framtidens vårdbehov – tillsammans mot smarta digitala arbetssätt 3Inom Västra Götalandsregionen genomförs ett stort arbete för att skapa en modern vårdinformationsmiljö i syfte att ge invånarna en tillgänglig hälso- och sjukvård med hög kvalitet och säkerhet. Ett omställningsområde är utvecklingen av digitala vårdtjänster och innovationer i samarbete med andra vårdgivare, näringsliv, universitet och högskolor. Utvecklingen av digitala vårdtjänster bidrar till att patienterna får möjlighet att vara mer delaktiga och involverade i sin behandling.

– Vid FoU-centrum Skaraborgs Sjukhus pågår ett arbete med att skapa en stark och hållbar innovationsmiljö som bidrar till att främja innovationer genom att utveckla, utvärdera och införa innovativa lösningar och nya arbetssätt inom hälso- och sjukvård. Vår förhoppning är att dagens presentationer kan visa på samverkansmöjligheter och inspirera andra, säger Elisabeth Kenne Sarenmalm, verksamhetschef vid Forskning och Utveckling Skaraborgs Sjukhus.

– Hälso- och sjukvården genomgår just nu en stor förändring där vården blir allt mer individualiserad och proaktiv. Förändringen påverkar både vården och patienternas relation till vårdgivarna. Under den här eftermiddagen hoppas jag få höra mer om hur forskarna vid Skaraborgs Sjukhus och Högskolan ser på utvecklingen och jag ser fram mot en mycket intressant eftermiddag, säger Lena Mårtensson, prorektor vid Högskolan i Skövde.

Under eftermiddagen kommer Ainhoa Goienetxea, doktorand i automatiseringsteknik, berätta om virtuella tekniker för sjukvården. Malin Kroon & Tina Landgren från SkaS berättar om sitt arbete med Digitalt föräldrastöd i Logopedi, och Erik Billing från Högskolan presenterar projektet DREAM där robotar används som hjälpmedel i terapi för barn med autism. Distansbehandling i logopedi via videolänk presenteras av Siri de Geer, från SkaS.

Vision om samverkansplattform

Skaraborgs Hälsoteknikcentrum ska stödja och leda arbete för innovation, forskning, utbildning och folkbildning inom hälso- och välfärdsteknik. Catharina Gillsjö, från Högskolan kommer att berätta om visionen för en samverkansplattform där akademi, näringsliv och offentlig sektor kan mötas för att tillsammans arbeta med teknikutveckling som främjar och stödjer människors hälsa och välbefinnande.

Det kommer också att hållas seminarier som behandlar möjligheter och utmaningar med patientdelaktighet och informationshantering, framtidens diagnostik av sepsis, äldre personers erfarenheter av aktiv teknik, samt Artificiell intelligens för att upptäcka tidiga symptom av hälsoproblem.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>