Friskvårdsföretag nylanserar – satsar på psykisk återhämtning
Hem HälsaPsykisk ohälsa Friskvårdsföretag nylanserar – satsar på psykisk återhämtning

Friskvårdsföretag nylanserar – satsar på psykisk återhämtning

Publicerat av: Redaktionen

Friskvårdsföretaget Pausit, som har hjälpt fler än 130 000 användare med välmående på jobbet, har förnyat och förbättrat sitt redan etablerade pausprogram – som imorgon, lördag, nylanseras.

Friskvårdsföretag nylanserar - satsar på psykisk återhämtning 1

Mikael Wahman, marknadsansvarig och delägare

Utöver att de gjort det möjligt för användarna att i ännu större utsträckning skräddarsy både avatar och pausprogram, har de även lagt till psykisk återhämtning genom andning och avslappning. Målet är att i ännu större utsträckning möta användarnas behov samt ligga i framkant inför en internationell expansion.

Örebroföretaget Pausit har sedan starten förbättrat friskvården för fler än 130 000 personer. Deras produkt är ett pausprogram som installeras på användarnas datorer och sedan påminner om att ta pauser och sträcka på sig ett par gånger om dagen. Pausprogrammen går att anpassa i stor utsträckning, såväl som antalet tillfällen man vill ta pauser. Eftersom programmet är skapat för att passa i en kontorsmiljö, är det övningar som lätt kan göras utan att användarna blir svettiga eller andfådda. Det är sådana micropauser som gör skillnad och som förebygger många av de negativa åkommor som följer av för mycket stillasittande.

– Ohälsa orsakad av stillasittande, statiskt eller monotont arbete orsakar stora problem för individen, samtidigt som det kostar företagen och samhället stora summor varje år. Besvär från nacke, axlar och rygg är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige och  tillsammans med sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa utgör de över 60 procent av alla sjukskrivningar, vilket innebär stora kostnader för företag och organisationer. Det känns fantastiskt bra att kunna lansera den nya produkten på arbetsmiljödagen, säger Mikael Wahman, marknadsansvarig och delägare.

– Fler än hälften av alla människor i arbetsför ålder arbetar stillasittande framför en bildskärm stora delar av dagen, och många får besvär i till exempel nacke, skuldror och armar. I längden kan stillasittandet också bidra till andra hälsoproblem – till exempel övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och ökad stresskänslighet. Pausit arbetar förebyggande mot detta, säger Mikael Wahman.

Tillsammans med Lars-Eric Uneståhl, leg. psykolog och doktor i psykologi och en av de ledande inom mental träning, har Pausit nu utvecklat ett återhämtningsprogram för psyket, som kommer ingå i pausprogrammet.

Målet med återhämtningsprogrammet är att hjälpa arbetsplatser att minska den stress och ångest som lätt kan uppstå hos anställda och i längden orsaka sjukskrivningar.

– Vi vet idag att det är bristen på återhämtning som ligger bakom många sjukskrivningar. Återhämtning kan ske på dagen genom en regelbunden aktiv vila – exempelvis genom att ta små pauser – och på natten genom de första timmarnas djupsömn. Avslappning och mental träning har visat sig förbättra återhämtningen både på dagen och natten, säger Lars-Eric Uneståhl, leg. psykolog och fil dr i psykologi.

Utöver de större ändringarna och förbättringarna, har Pausit gjort om hela sin produkt rent tekniskt och fräschat till programmet.

Pausit finns idag i Sverige och Norge och lanserar inom kort i Nederländerna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>