Smarta glasögon – nytt hjälpmedel i komplexa vårdmiljöer
Hem NyheterForskning Smarta glasögon – ett nytt hjälpmedel i komplexa vårdmiljöer

Smarta glasögon – ett nytt hjälpmedel i komplexa vårdmiljöer

Publicerat av: Redaktionen

Forskare vid Blekinge Tekniska Högskola har undersökt ifall smarta glasögon kan vara ett nytt hjälpmedel för att underlätta vårdpersonalens övervakning av patienterna.

Intensivvård och anestesisjukvård sker i komplexa och högteknologiska vårdmiljöer.

Patienternas tillstånd kan bli livshotande inom loppet av sekunder.

Noggrann övervakning är därför en viktig del av vården. Skulle smarta glasögon kunna vara ett nytt hjälpmedel för att underlätta vårdpersonalens övervakning?

Detta har Charlotte Romare med flera forskare undersökt. Hon presenterar nu en avhandling i ämnet tillämpad hälsoteknik där forskarna undersökt vårdpersonalens syn på, och erfarenheter av, smarta glasögon. De har även undersökt om smarta glasögon kan påverka patientsäkerheten i komplexa vårdmiljöer.

Slutsatsen, efter avhandlingens fem delstudier, är att smarta glasögon kan påverka patientsäkerheten i positiv riktning förutsatt att de passar in i den befintliga strukturen och underlättar vårdpersonalens redan komplexa arbetsuppgifter. Studierna visar också att glasögonen kan uppfattas som ett störande moment.

Charlotte Romare såg att den största fördelen med de smarta glasögonen är att de gjorde det möjligt för vårdpersonalen att övervaka patienterna oavsett var personalen befinner sig. Romare menar vidare att de smarta glasögonen har potential att vara användbara även på andra sätt i vården och i andra vårdkontexter.

Smarta glasögon – nytt hjälpmedel i komplexa vårdmiljöerDisputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Fredag 9 december
Tid: Klockan 10:00
Plats: Sal J1630, Campus Karlskrona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>