Hem NYHETER Great Earth lanserar Hållbarhetsrapporten

Great Earth lanserar Hållbarhetsrapporten

Publicerat av: Redaktionen

Kosttillskottföretaget Great Earth har som första företag i branschen gjort en intern genomlysning för att se vilka förbättringar som kan göras inom det interna hållbarhetsarbetet.

Great Earth lanserar Hållbarhetsrapporten 3Resultatet visar på både framsteg och brister och nu uppmanar man sina konkurrenter i branschen att göra samma sak.

Tillverkare inom kosttillskott finns över hela världen och det finns ingen egentlig standard att prata om när det kommer till hållbarhet, produktkvalitet och transporter. Beslutet togs därför att starta ett övergripande internt hållbarhetsarbete.

– Vi gör den här analysen för att få reda på var vi kan bli bättre och vi uppmanar resten av vår bransch att göra samma sak.

Exempelvis består våra produkter idag av över 90% veganskt eller vegetariskt innehåll och vi har egentligen bara en handfull produkter där de bärande ämnena måste framställas ur animalisk råvara. Vi har till exempel bytt fisk mot krill som är både en bättre och mindre belastande råvara för omega 3, berättar Patrik Falk, Arbetande styrelseordförande på Great Earth Scandinavia.

Bättre produkt – mindre vinst

Great Earth producerar merparten av sina tillskott i USA. Förklaringen är att amerikanska labb håller en betydligt högre nivå än vad några europeiska laboratorier kan svara upp mot. Detta medför dock längre transporter och det löser man sedan flera år med båt och större beredskapslager för den nordiska marknaden.

– Med en sämre produkt hade vi kunnat tjäna mer pengar, men det vill vi inte. Vi använder världsledande laboratorier och produktionsanläggningar för våra produkter. För minska vår miljöpåverkan sker de flesta transporter med båt. Det kan vi lösa tack vare bättre förpackningar och större lager på hemmaplan, förklarar Patrik Falk.

Flygtransporter största boven

Great Earths egna beräkningar visar att flygfrakt innebär 17 gånger mer utsläpp och kostar fyra gånger mer än sjöfart. Därför tog man under 2018 beslutet att minska flygningarna med två tredjedelar. Detta kunde lösas genom att produktionen av Biocell Kollagen och Krillolja flyttades från USA till Finland.

– Om man har en ambition att förbättra människors hälsa kan man inte samtidigt sabba miljön. Och mycket av krillens positiva miljönetto försvinner om man flyger den, säger Patrik Falk.

Förändringar i det stora. Och det lilla

Transporter är både Great Earths och branschens största utmaning. Men även inom förpackningar finns mycket att göra. Det gäller såväl material i burkar och emballages livslängd. Från Great Earths sida återanvänder man förpackningar i wellpapp och uppmanar kunder och leverantörer att göra detsamma. Man letar också efter alternativ till plast i förpackningar och den obligatoriska plastskopan som följer med tillskott i pulverform har tagits bort.

– Det kan låta som små insatser, men bara skoporna innebär flera hundra kilo per år och wellpappen kräver stora mängder energi för att producera. Om vi kan återanvända dessa sparas både pengar och energi, avslutar Patrik Falk.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>