Här är säkerhetshoten att ha koll på under 2018
Hem NYHETER Här är säkerhetshoten att ha koll på under 2018

Här är säkerhetshoten att ha koll på under 2018

Publicerat av: Redaktionen

Varje år tittar experter på Kaspersky Lab på de största cyberhoten för företag under de kommande 12 månaderna, baserat på de trender som noterats under året. För 2018 har Kaspersky Lab även tagit med några förutsägelser som har stora konsekvenser för det vardagliga internetanvändandet.

Här är säkerhetshoten att ha koll på under 2018 2De främsta säkerhetshoten för 2018:

•         Säkerhetsbrister i din uppkopplade bil. Tidigare i år visade forskare hur en hackerattack kunde stänga av alla säkerhetsfunktioner i en bil, inklusive krockkuddar. Sådana attacker blir enklare eftersom uppkopplade bilar innehåller allt fler komponenter som kan nås digitalt.

Bilindustrin planerar utvecklings- och produktionscyklerna flera år i förväg vilket gör det osannolikt att alla säkerhetshot kommer att vara åtgärdade i nya uppkopplade bilar som kommer på marknaden 2018. De flesta av dessa bilar är utvecklade innan cybersäkerheten blev ett problem för bilindustrin.

•         Sårbara bilappar. De flesta ledande biltillverkare erbjuder idag appar som gör livet enklare för förare. Forskare har redan visat hur många sådana appar kan hackas för att delvis ta över en bil. 2018 kan bli året då en infekterad app tar över en bil eller spionerar på sin ägare genom att spåra dennes plats eller samla in autentiseringsdata för att sälja vidare på svarta marknaden.

•         Säkerhetsbrister i bärbara medicinska enheter och implantat. Under 2018 kommer det att finnas ca 19 miljoner uppkopplade medicinska bärbara enheter som insulinpumpar, pacemakers och monitorer. Det är en ökning från de 12,8 miljoner som används idag. Företag utfärdar redan varningar om säkerhetsbrister och vet att hackare kan manipulera dessa enheter för att till exempel ge en dödlig dos medicin eller skapa en annan funktionsstörning hos apparaten. Detta hot kommer att öka under 2018 och framåt.

•         Ransomware är fortfarande överallt. Förekomsten av ransomware, så kallade utpressningsvirus, visar inga tecken på att avta. Med skadliga program och distributionsverktyg som är fritt tillgängliga på webben har angriparna upptäckt att det är enkelt och effektivt att tjäna pengar på att låsa eller kryptera människors data och enheter – speciellt de som tillhör stora företag och sjukhus. Under 2018 förväntas mer av detta.

•         Malware ökar också. Särskilt för Android. Under 2017 såg vi Androidvirus förgifta hotellboknings- och taxitjänster samt samåkningsappar, med inriktning på mobila betalningar (SMS- och WAP-fakturering) och användning av nya tekniker för att kringgå OS-säkerhet. Under 2018 räknar vi med att se ännu fler innovativa hot.

•         Kryptovalutor blir allt mer attraktiva för hackare. Kryptovalutor blir allt mer populära och experter förutspår att hackare kommer att utnyttja detta. Under 2018 kan detta betyda att allt fler människor kommer gå över till att använda kryptovalutor på sina arbetsdatorer. Vi kommer att se fler attacker avsedda att stjäla kryptomynt från användare, eller installera dolda mining-verktyg på användares enheter, särskilt mobiler.

•         Stora botnät genom att ta kontroll över dina uppkopplade saker. Dina routrar, uppkopplade webbkameror och smarta termostater är troligen fulla av buggar och om du inte anger ett säkert lösenord kan hackare koppla dessa till enorma botnät. Botnät är effektiva verktyg i överbelastningsattacker och nya botnät baserade på oskyddade enheter kan dyka upp under 2018.

•         Storskalig störning genom att ta kontroll över världens uppkopplade saker. Under det närmsta året kommer teknik för smarta städer som trafikstyrning, belysning, hastighetskameror, kollektivtrafik, strömförsörjning och infrastruktur för flygtrafikkontroll att bli ett allt större mål för hackare. År 2020 beräknas 9,6 miljarder uppkopplade saker användas i smarta städer runt om i världen. Många av dem har lika många buggar och sårbarheter som din hemrouter.

Slutsats: Håll dig vaken när du är online

Här är några exempel på åtgärder för att få ut det mesta av vad uppkopplade enheter och system har att erbjuda under det närmsta året och framöver:

•         Använd de inbyggda säkerhetsfunktionerna hos dina enheter: välj ett bra lösenord och håll mjukvaran uppdaterad.

•         Var selektiv när du väljer en smart enhet. Fråga dig själv om enheten verkligen behöver internetanslutning. Om svaret är ja bör du ta tid att förstå enhetens alternativ innan du köper den. Om du upptäcker att den har hårdkodade lösenord, som inte går att byta, välj en annan modell.

•         Behandla kryptovalutor som du skulle behandla “vanliga” pengar.

•         Installera bara appar från välkända butiker som Google Play eller Apple Store.

•         Överväg att komplettera säkerheten i ditt operativsystem eller enhet med ytterligare programvara. En gratis version av Kaspersky Labs säkerhetsprogram finns här.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>