WntResearch – Hektisk start på 2016
Hem Nyheter WntResearch – Hektisk start på 2016

WntResearch – Hektisk start på 2016

Publicerat av: Redaktionen

Utvecklingen fortsätter för WntResearch och med full finansiering tar man läkemedelskandidaten Foxy-5 till en mellanstudie innan fas 2 påbörjas. Samtidigt har man möjliga partnerskap ständigt på agendan för att nå hela vägen med sin cancermedicin.

”Det är alltid en jättesatsning när man utvecklar nya läkemedelskandidater. Men det är en chans få förunnat att ta del av.”, säger vd:n Henrik Lawaetz.

Henrik-lawaetz

Henrik Lawaetz

Året har rivstartat för WntResearch. 1 januari 2016 fick bolaget en ny vd i Henrik Lawaetz när Nils Brünner tog klivet ner till att ansvara för den medicinska utvecklingen. En ny ekonomichef rekryterades i Per-Ola Forsberg, slutresultaten från fas 1-studien på läkemedelskandidaten Foxy-5 har presenterats och den 29:e februari släppte man bokslutskommuniké. Dessutom är Henrik Lawaetz ute och presenterar bolaget på tillställningar som Life Sciencedagen i Göteborg, Stockholm Corporate Finance Life Science & Healthcare Seminar och i veckan Sedermeradagen i Lund.

”Det har bara gått två månader, men av det jag har sett hittills är jag väldigt glad över att jag tog på mig uppdraget.”, säger Henrik Lawaetz.

Med en bakgrund som riskkapitalinvesterare, samt en läkarexamen, hade han fyra kriterier som behövde uppfyllas för att ta sig an arbetet. Nyckelpersoner i ledningsgruppen behövde besitta den kompetens och kunskap ett biotech-bolag behöver, det behövde finnas ett stort medicinskt behov av läkemedelskandidaten, den skulle samtidigt vara unik eller ”first in class” på sitt område och den bakomliggande forskningsgrunden behövde vara gedigen. Samtliga kriterier ansåg Henrik Lawaetz uppfylldes.

”Det är ett stort projekt att ta på sig att driva en jättesatsning, som det alltid är inom biotech. Jag ville vara säker på att jag stod på en stabil grund innan jag tackade ja, och det har jag inte ångrat. Projektet är jättespännande och det är en ovanlig chans att få utveckla och ta en unik produkt till marknaden på det här sättet.”

Lovande resultat

WntResearch är ett biotech-bolag sprunget ur grundaren och Lundaforskaren Tommy Anderssons forskning på det mänskliga proteinet WNT-5a. Forskningen visade att nivåerna av WNT-5a i primärtumören spelar en avgörande roll i bildandet av metastaser, spridningen av cancer, vilket är den process som är mest avgörande för dödligheten hos en cancerdrabbad patient. WntResearch är tydliga med att deras läkemedelskandidat, Foxy-5, inte ska ges ensamt som behandling till cancerpatienter. Tvärtom tror man på att Foxy-5 ska kombineras med den standardbehandling som patienterna får i dag, vilket innebär att man angriper sjukdomen på flera sätt. I en sådan kombinationsbehandling är det Foxy-5:s uppgift att motverka spridningsprocessen och på så sätt, tillsammans med andra läkemedel, effektivt behandla och stoppa cancern. Hittills har resultaten varit lovande med goda resultat mot tumörspridning i djurmodeller samt låg toxicitet i de dosnivåer som hittills testats i människor.

Bolaget grundades 2007 och noterades 2010 på AktieTorget. Under sensommaren och hösten i fjol rusade aktiekursen till närmare 70 kronor, från nivåer kring 30, för att sedan dyka tillbaka ner mot ursprungsläget. Det explosiva uppsvinget har Henrik Lawaetz ingen förklaring till, då bolaget inte presenterade några nyheter som kunde orsakat en rusning.

”Anledningen till att marknaden är hårda mot oss i dag kan vara på grund av förväntningar om att vi borde ha kommit längre vid den här tidpunkten, men under hösten var det obefogat att hoppas på resultat som visade behandlingseffekt. Man bör vara försiktig med att förvänta stora resultat tidigt från ett läkemedel mot cancer. Samtidigt är det mycket lovande att Foxy-5 verkar ha en låg grad av toxicitet vid de dosnivåer vi hittills studerat då det har stor betydelse för förmågan att ingå i kombinationsbehandlingar.”

Den nyligen avslutade fas 1-studien går nu vidare till en fas 1b, vilken är en del av förberedelserna inför fas 2, som förväntas sätta igång i 2017.

Fas 1b och fas 2 fokus för 2016

WntResearch har drivits med en liten forskningsorganisation och har nu kompletterats med affärsmän från Life Science-branschen. Resultatet efter finansiella poster uppgick till -4,6 miljoner för helåret och -1,6 miljoner för kvartalet, jämfört med -6,7 miljoner och -0,98 miljoner motsvarande perioder 2014. WntResearch har inga skulder och en soliditet uppgående till 98 procent.

Att ta in kapital är ofrånkomligt för WntResearch om man vill ta Foxy-5 genom hela den kliniska processen. Men hur och när, det är något styrelsen har till uppgift att titta på och Henrik Lawaetz ber att få återkomma när ämnet blir aktuellt. För fas 1b-studien har man finansiering nog, medan kapital för aktiviteter relaterade till uppstart och genomförande av fas 2 ses över allt eftersom utvecklingen fortgår.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>