Helsingborg lanserar digitalt stöd för barn och unga med separerade föräldrar
Hem NYHETERE-HÄLSA Helsingborg lanserar digitalt stöd för barn och unga med separerade föräldrar

Helsingborg lanserar digitalt stöd för barn och unga med separerade föräldrar

Publicerat av: Redaktionen

Helsingborg har sedan 2021 erbjudit digitalt anonymt stöd till par som valt att gå skilda vägar (SES – samarbete efter skilsmässa).

Nu är staden först i Sverige med att lansera ett verktyg anpassat för åldersgrupperna 6–8 år, 9–12 år och 13–17 år.

SES Nxt hjälper barn och unga att förstå och hantera känslor och upplevelser.

Verktyget informerar om den unges rättigheter och ger konkreta tips och råd kring hur de kan hantera situationer som kan uppstå i samband med separation. Det är gratis, anonymt och tillgängligt 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Användaren kan logga in på en surfplatta, dator eller mobil.  Den unge får egen inloggning och är inte beroende av att föräldrarna hjälper till.

– Föräldrars separation är ofta en omvälvande upplevelse för barn och unga. Det kan vara svårt att prata med sina föräldrar om vad som händer, föräldrarna kanske är ledsna, arga och upprörda. SES Nxt ger barn och ungdomar en egen möjlighet att reflektera över vad som händer, veta vad de har rätt till att vara med och bestämma och att få konkreta tips om hur man kan hantera svårigheter som kan uppstå, säger Lisbeth Davidsson, tf verksamhetschef på socialförvaltningen i Helsingborg.

SES Nxt är ännu ett exempel på att socialtjänsten i Helsingborg driver utvecklingen av personligt anpassade sociala tjänster för stadens invånare, när de vill och var de vill. Att utveckling av verktyget sker tillsammans med Köpenhamns universitet innebär också evidens och tillgång till den senaste forskningen. SES Nxt handlar om att göra barn och unga delaktiga och skapa förutsättningar för en tryggare uppväxt och en ljusare framtid – helt i linje med barnkonventionen.

Helsingborg lanserar digitalt stöd för barn och unga med separerade föräldrar– Vi vill använda oss mer av digitala verktyg för att öka tillgängligheten i tid och rum och nå många. Det känns bra att kunna erbjuda invånare, stora som små, i Helsingborg, Båstad, Höganäs, Klippan, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga SES Nxt, säger Lisbeth Davidsson, tf verksamhetschef på socialförvaltningen i Helsingborg.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>