Digitala vårdtjänsten Ella lägger till två vårdyrken för att ännu bättre kunna stötta kvinnor före, under och efter graviditet, samt komplettera mödra- och eftervården.
Tillsammans med Ellas fysioterapeuter inriktade på kvinnohälsa finns nu dietister och psykologer tillgängliga för att ge personlig stöttning via digitala vårdbesök, chatt och individuellt anpassade behandlingsprogram.
— Det kan vara otroligt mycket stress, oro, nedstämdhet och rädsla kopplat till graviditet som vi kvinnor förväntas hantera själva. Genom att bland annat göra psykologer mer tillgängliga under den här viktiga och omvälvande i livet, hoppas vi kunna fånga upp fler som behöver stöd i ett tidigt skede, säger Emelie Hollsten, VD och grundare på Ella.
Lätt nedstämdhet, så kallad baby blues, efter förlossningen är mycket vanligt och är övergående. För en del kvinnor utvecklas nedstämdheten till en förlossningsdepression. Med ett vårdteam bestående av psykologer, dietister och fysioterapeuter kan Ella nu erbjuda koordinerade vårdinsatser och förebyggande åtgärder, och följa patienten så länge hon önskar och behöver.
— Kompetensen inom kvinnohälsa i Sverige är eftersatt och ojämnt fördelad, inte minst när det kommer till psykologi. Det finns hjälp att få, men mycket av det stöd som ges fokuserar främst på barnet och skiljer sig åt mellan olika regioner. I många regioner finns inte det multidisciplinära helhetstänk som Ella nu kan erbjuda, berättar Rebecca Svensson, leg. psykolog och Chief Psychologist på Ella.
I Ellas app erbjuds bland annat digitala vårdbesök och chatt, individanpassade tränings- och rehabprogram av fysioterapeuter samt professionellt stöd från dietister och psykologer. Utöver den mänskliga kontakten finns även en kvalitetssäkrad kunskapsbank i appen med artiklar och utbildande material. Allt för att öka tillgängligheten för kvinnor att få den vård de behöver för att må bra, både fysiskt och mentalt, men också för att öka kunskapen om vanliga graviditetsrelaterade besvär.
— Ella är ett komplement till den mödravård vi har i Sverige. Vi vill helt enkelt kunna stötta blivande och nyblivna mammor med hjälp inom de områden som normalt faller utanför mödravårdens och eftervårdens paraply, avslutar Emelie Hollsten.
Patientavgift, högkostnadsskydd och frikort gäller, vilket betyder att ingen behöver betala mer än 1200 kronor per år för att ta del av det stöd Ellas vårdteam erbjuder.