Hjärt-kärlsjukdom kostar 60,2 miljarder per år
Hem NYHETERFORSKNING Hjärt-kärlsjukdom kostar 60,2 miljarder per år

Hjärt-kärlsjukdom kostar 60,2 miljarder per år

Publicerat av: Redaktionen

Hjärt-kärlsjukdom kostar inte bara liv och lidande utan även stora summor pengar.

På ett år uppgår kostnaden för samhället till hela 60,2 miljarder kronor – motsvarande närmare 6 000 kronor per invånare i Sverige.

Det visar en ny rapport som har tagits fram på uppdrag av Hjärt-Lungfonden.

– Över två miljoner svenskar lever i dag med hjärt-kärlsjukdom. Den nya siffran visar att samhällskostnaderna för sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och plötsligt hjärtstopp är mycket höga. Med hjälp av mer forskning hoppas vi kunna bidra till att minska både lidandet och kostnaderna, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

I kostnaderna för hjärt-kärlsjukdom i Sverige under 2019, som Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) har beräknat på uppdrag av Hjärt-Lungfonden, ingår sjukvårdskostnader, sjukskrivningar samt kostnader som uppstår när anhöriga går ner i arbetstid för att ta hand om den insjuknade. Samma beräkningar för år 2009 gav siffran 59,3 miljarder kronor, vilket innebär en ökning med cirka 1,5 procent under en tioårsperiod. Samtidigt har antalet invånare som lever med hjärt-kärlsjukdom ökat med nära 12 procent på halva tiden, det vill säga en femårsperiod.

– Samhällskostnaderna för hjärt-kärlsjukdom är fortsatt mycket höga. Att de inte tycks öka i samma takt som antalet hjärt-kärlsjuka tyder på att forskning spar både lidande och pengar. Jag tänker framför allt på den forskning som resulterar i bättre vård och behandling av dem som har insjuknat i någon av hjärt-kärlsjukdomarna, säger Jan Nilsson, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Så fördelas kostnaderna

Så här fördelades de totala kostnaderna, enligt rapporten:

– 25,5 miljarder (42 procent) utgjordes av kostnader inom sjukvården (slutenvård, specialiserad öppenvård, primärvård, läkemedel).

– 11,8 miljarder (20 procent) utgjordes av kommunal omsorg.

– 5,6 miljarder (9 procent) utgjordes av vård från närstående.

-17,3 miljarder (29 procent) utgjordes av produktionsbortfall på grund av sjukskrivning och förtida död.

Länk: Rapporten om samhällskostnader

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>