Hem NyheterForskning Hjärt-Lungfonden satsar på covid-19-relaterad forskning

Hjärt-Lungfonden satsar på covid-19-relaterad forskning

Publicerat av: Redaktionen

Hjärt-kärlsjukdom och vissa lungsjukdomar ger förhöjd risk för allvarliga komplikationer för dem som drabbas av sjukdomen covid-19.

Hjärt-Lungfonden satsar på covid-19-relaterad forskning 3

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden och Professor Jan Nilsson, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd

Mer forskning behövs för att få mer kunskap om hur riskerna kan minska och hur de drabbade kan behandlas. Hjärt-Lungfonden utlyser därför en särskild satsning på anslag för forskare som vill forska på covid-19 kopplat till dessa sjukdomar.

– Vi tycker att det är angeläget att snabbt öka insatserna för forskning på covid-19 med koppling till de miljontals människor vars sjukdomar vi redan stödjer forskning om. Forskarna har möjlighet att söka både för forskning akut under pågående pandemi och mer långsiktigt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Forskningsmöjligheterna delas in i tre delar:

  1. Akutanslag: Ett så kallat akutanslag på upp till 500 000 kronor per ansökan går att söka under perioden 22 april-7 maj för forskning med direkt koppling till pandemin. Forskningen ska genomföras under 2020.
  1. Nya långsiktiga projekt: Ansökningar om stöd till långsiktiga projekt med genomförande från och med 2021 görs till Hjärt-Lungfondens stora anslagsomgång som i år är öppen till och med den 1 juni.
  2. Revidering av redan beviljade anslag: Forskare som redan har stöd från Hjärt-Lungfonden kommer också att ha möjlighet att styra om sin forskning mot covid-19.

– Flera studier visar redan på tydliga kopplingar mellan virus i allmänhet och sjukdomar i hjärta, kärl och lungor. Nu har samhället överraskats av det nya coronaviruset vilket kräver insatser för att öka forskningen på det här området, säger Jan Nilsson, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Aktuella forskningsprojekt väntas bland annat syfta till att utveckla bättre förebyggande och akut behandling i form av vaccin och antiviral behandling, samt studera hur mediciner som används i behandling av hjärt- och lungsjuka påverkar risken att smittas. Patienters hjärt- och lungkapacitet, blodprover och koncentration av virus beräknas bland annat att studeras och följas upp. Behöriga att söka är forskare anställda vid Sveriges universitet och universitetssjukhus, via Hjärt-Lungfondens forskningswebb https://www3.hjart-lungfonden.se.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>